Polsko-české pohraničí – objevte turistické atrakce

Polsko-české pohraničí – objevte turistické atrakce

Je čas na výlet do polsko-českého pohraničí. Turistických atrakcí je zde dostatek, protože vojvodství, kterými hranice obou zemí prochází, jsou bohatá na přírodní a krajinné hodnoty. Pohoří, památky, rozhledny a mnoho dalších míst, kde lze zajímavě strávit volný čas. Poznejte české a polské zajímavosti.

Polsko sousedí s Českou republikou ve třech vojvodstvích – Dolnośląskie, Opolskie a Śląskie. Jsou to oblasti plné atrakcí pro turisty všech věkových kategorií. Krkonoše, Opawskie Mountains, Golden Mountains, pohraniční města plná památek, atrakcí pro děti i dospělé. Vyjmenovat všechny přednosti pohraničních měst je těžké.

Jsou mezi nimi ta, která jsou skvělou základnou pro výlety do hor, jsou tu lázně bohaté na zajímavou architekturu a léčivé prameny, jsou zde muzea, hrady a zámky. Takové atrakce čekají na turisty na obou stranách polsko-české hranice.

Polsko-české atrakce – kam se vyplatí vyrazit?

Turistické atrakce na polsko-českém pomezí jsou perfektním místem pro milovníky dobrodružství, přírody, historie a kultury. Region nabízí širokou škálu atrakcí, které lze prozkoumat mnoha různými způsoby. Připravili jsme pro vás seznam těch nejzajímavějších atrakcí, které poblíž polsko-českých hranic najdete. Najdete zde zábavní parky, muzea, doly, zoologické zahrady a mnoho dalších úžasných míst!

Atrakce v Polsku – co stojí za to vidět?

Připravili jsme pro vás návrh těch nejzajímavějších turistických atrakcí, které na polské straně najdete. To jsou skutečné skvosty mezi atrakcemi Dolnoslezského, Opolského, Slezského a dokonce i Malopolského vojvodství! Objevování Polska může být opravdu kouzelné a jedinečné!

Zamek Międzylesie

Zámek Międzylesie v Dolním Slezsku je výjimečným příkladem architektury kombinující gotické a barokní prvky. Tato malebná stavba je významným kulturním dědictvím regionu a návštěvníky potěší svými nádherně zachovalými interiéry a bohatou historií, která sahá do mnoha staletí. Prohlídky s průvodcem, při nichž lze odhalit tajemství hradu a příběhy jeho někdejších obyvatel, jsou zde nabízeny tak, aby se každá návštěva stala poučnou cestou časem.

Kde nás najdete?

Náměstí Wolności 42, 57-530 Międzylesie

Více informací najdete zde: https://zamekmiedzylesie.pl/.

Translated with DeepL.com (free version)

Międzylesie

Gmina Międzylesie o rozloze 189 km² se nachází v malebné hornaté krajině na jihu Kladské země, obklopené přírodními krásami Sněžnického parku. Toto půvabné místo nabízí turistům nejen nádherné výhledy a čistý vzduch, ale také perfektně připravené cyklistické a turistické trasy. Největší předností obce je její klid, díky němuž je ideálním místem pro odpočinek od městského ruchu a poskytuje návštěvníkům ideální podmínky pro regeneraci sil v přírodním prostředí.

Více informací naleznete zde: https://miedzylesie.pl/

Dům u vodopádu

Domov Nad Wodospadem v Międzygórze vás vítá ve svém půvabném zařízení, které se nachází přímo u malebného vodopádu Wilczka. Hosté si mohou vybrat z komfortních jednolůžkových, dvoulůžkových a třílůžkových pokojů, které jsou ideální pro každého, kdo se chce ubytovat a vychutnat si krásy přírody. V areálu se nachází také restaurace, která nabízí pokrmy připravované s vášní, založené na tradiční kuchyni.

To vše se nachází jen minutu chůze od vodopádu Wilczka, který je se svou výškou 22 metrů a neustálým proudem vody inspirací a potěšením pro návštěvníky. Dům u vodopádu je ideálním místem k plnému odpočinku a oslavě každého okamžiku stráveného uprostřed přírody.

Kde nás najdete?

Międzygórze, ulice Wojska Polskiego 12

Více informací najdete zde: www.miedzygorze.net.

Zámek Czocha v Suché

zamek czocha

Hrad Czocha, architektonická perla středověku, láká turisty svou fascinující historií a tajemstvími. Tato historická památka, proslulá četnými filmovými produkcemi, nabízí nejen denní a noční prohlídky, ale také akce pod širým nebem, kde je historie cítit v každém zákoutí. Jedinečnou atmosféru místa dotvářejí tajné chodby a legendy budící respekt. Uvnitř hradu se nachází multimediální mučírna, atrakce pro milovníky temné historie.

Hosté se mohou těšit také na pohodlné ubytování v hotelu, stravování v restauraci, kávu v kavárně a možnost nákupu suvenýrů. Hrad Czocha je místem, kde se historie snoubí s magií a poskytuje nezapomenutelný zážitek každému návštěvníkovi.

Kde nás najdete?

59-820 Leśna

Více informací naleznete zde: www.zamekczocha.com

Translated with DeepL.com (free version)

Důl Guido v Zabrze

Kopalnia Guido Zabrze

Jde o ojedinělé turistické zařízení v Evropě, kde se můžete na originální mělčině vydat do podzemí, vidět a cítit, jak vypadala a stále vypadá práce horníků. Na návštěvníky čeká 5 km turistických tras v podzemních chodbách. Návštěvníci se seznámí s technikami těžby a zajišťování dolů od 19. století až po současnost. Nespornou atrakcí je pokrytí části trasy elektrickou závěsnou železnicí.

Kde nás najdete?

Zabrze, ul. 3. května 93

www.podziemnaprzygoda.pl

Štola Queen Louise v Zabrze

Sztolnia Królowa Luiza Zabrze

Objevte podzemní město skryté v srdci Slezska ještě dnes! Plavte se na nejdelším podzemním raftingu v Evropě, poznejte sílu živlů a cestujte zpět v čase a nakonec se podívejte do podzemního království pracovních strojů a projeďte se důlní železnicí. Černá perla Evropy na vás čeká!

Kde nás najdete?

Zabrze, ul. Mochnackiego 12 a ul. Svoboda 408

www.podziemnaprzygoda.pl

Legendia - Slezský zábavní park v Chorzówě

legendia

Slezský zábavní park Legendia je unikátní místo. Místo rodinné zábavy a milovníků silnějších vjemů plných adrenalinu. Dalším místem k návštěvě v parku Śląski je planetárium a astronomická observatoř. Je to zábava a vzdělávání v jednom, doporučujeme všem rodinám. Relaxaci a odpočinek jistě najdou i rodiny v růžovém parku Rosarium.

Kde nás najdete?

Chorzów, Náměstí atrakcí 1

www.legendia.pl

Hydropolis ve Vratislavi

Hydropolis

Centrum ekologické výchovy Hydropolis ve Vratislavi je unikátním místem, které spojuje vzdělávání s moderní výstavní formou. Zde shromážděné instalace slouží jedinému účelu: ukázat vodu z různých, fascinujících perspektiv. Vrhněte se do podvodního dobrodružství!

Kde nás najdete?

Wroclaw, ul. V Grobola 17

www.hydropolis.pl

Malé Japonsko v Przesieka

mała japonia ogród japoński

Trochu Japonska v hlavním městě Dolního Slezska? Vítejte v japonské zahradě. Vyznačuje se originálními rostlinami a neobvyklým uspořádáním prostoru. Japonská zahrada je jedním z nejoblíbenějších míst k procházkám a odpočinku turistů i obyvatel Vratislavi. Je krásný, barevný a exotický. Uvidíme asi 200 druhů stromů, keřů a květin. Některé z nich - duby, tisy, pontické azalky nebo katavské rododendrony pocházejí z prvního období provozu zahrady, z počátku 20. století.

V zahradě je asi 30 druhů rostlin z Dálného východu a Japonska.

Kde nás najdete?

Birch Hill 8b, Przesieka

www.malajaponia.pl

Rafting Ski-Raf

spływy pontonowe ski-raft ziemia kłodzka

Jedinečná atrakce, nádherná krajina, adrenalin, radost a společné trávení volného času venku. To vše nabízí Ski-Raft, tedy pontonové výlety po Bardzkie soutěsce. Chcete-li zažít toto neobvyklé dobrodružství, měli byste jet na Bardu v Kladské zemi. Je to půvabné historické město, kterým protéká řeka Nysa Kłodzka a konají se zde výlety na raftech, které doporučujeme turistům bez rozdílu věku.

Kde nás najdete?

Palác Ławica, Ławica 23H

www.ski-raft.pl

House of air Gliwice

house of air

House of Air v Gliwicích, první adrenalinový park v Polsku, nabízí svým hostům mimořádné dobrodružství na více než 3 000 m² herní plochy. Tento park je rájem pro milovníky pohybových aktivit a adrenalinu a nabízí trampolíny a různé zóny extrémní zábavy. Díky těmto atrakcím mohou děti i dospělí zažít vzrušující chvíle ve vzduchu a užít si pocit svobody a neomezeného pohybu. House of Air zaručuje nezapomenutelné vzpomínky a radost z aktivně stráveného času v rodinné atmosféře, díky čemuž je každá návštěva jedinečným zážitkem pro všechny účastníky.

Kde nás najdete:

Pszczyńska 315, 44-100 Gliwice

https://www.houseofair.pl/

Funzeum v Gliwicích

Funzeum

Funzeum je téměř 4000 metrů čtverečních zábavy a vzdělávání. Je to největší místo tohoto typu v Polsku. Na kreativitu návštěvníků čeká nespočet interaktivních a jedinečných exponátů. Sílu zábavy a poučení zde najdou při návštěvě Výstavy barev a Výstavy světla

Kde nás najdete?

Gliwice, CH Střední Evropa

https://funzeum.pl/

Zlatý pstruh v Boguszyně

lowisko pstrag

Je to místo jako žádné jiné, kolem je krásné a zelené, příroda potěší a vybízí k trávení času venku. Do Boguszyna stojí za to jet s rodinou a přáteli. Každý si zde najde to své. Rybáři mají k dispozici rybářské revíry, dospělí se mohou procházet a relaxovat v lůně přírody, děti si užijí zábavný park s pirátskou lodí, mini zip-line a pískovištěm. Venkovský statek potěší děti i dospělé. Kontakt se zvířaty pozitivně ovlivní celou rodinu. Ve dvoře si můžete zakoupit vlastní produkty.

Kde nás najdete?

Klodzko, Boguszyn 31A

https://www.zlotypstrag.pl/

Palác Ławica

ski raft palac lawica

Palác Ławica, který se nachází v malebném srdci Kladského údolí, nabízí jedinečnou kombinaci historie a dobrodružství, která láká milovníky záhad a hlavolamů. Právě zde se mohou návštěvníci ponořit do tajemství Dolního Slezska prostřednictvím dobrodružné hry Šifrovačka, jejíž hádanky a úkoly poskytují nejen zábavu, ale také hlubší poznání místní kultury a historie.

Pro ty, kdo hledají silnější zážitky, nabízí palác také paintball, který je výbornou volbou pro ty, kdo touží po adrenalinu. Místo poskytuje také pohodlné ubytování a možnost užít si moderní glamping, který vám umožní plně si odpočinout po dobrodružném dni.

Kde nás najdete?

Palác Ławica, Ławica 23

www.ski-raft.pl

Kamieniec Ząbkowicki Palace

palac marianny oranskiej kamieniec

Palác Marianny Oranžské v Kamenci Ząbkowickém, který byl postaven v 19. století, je jednou z nejznámějších památek v regionu. Palác obklopený krásným parkem přežil v průběhu let různé peripetie osudu, aby se opět stal dominantou obce Kamieniec Ząbkowicki. Jedná se o objekt evropského významu, který okouzluje svou monumentální formou, velikostí a architektonickým bohatstvím, jež svědčí o jeho jedinečnosti. Díky úsilí místních úřadů a obce získal palác Marianny Oranžské opět svůj někdejší lesk a přitahuje četné turisty a milovníky historie, kteří chtějí tuto architektonickou perlu spatřit na vlastní oči.

Kde nás najdete?

57-230 Kamieniec Ząbkowicki, ulice Zamkowa

https://palacmarianny.com.pl/

Kostel Míru ve Świdnici

kp w swidnicy

Kostel Míru ve Świdnici je považován za skutečný architektonický skvost a patří k nejvýznamnějším protestantským modlitebnám v Evropě. Jedná se o největší dřevěný evangelický kostel na kontinentu s téměř 400letou historií. Je zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a je jedinečný nejen svou velikostí, ale také způsobem stavby, neboť podle legendy nebyl při jeho stavbě použit ani jeden hřebík.

Interiér kostela upoutá barokním oltářním obrazem a bohatě zdobenými zlacenými ornamenty vyřezanými do dřeva, které interiéru dodávají na majestátní nádheře. Tento jedinečný kostel, který byl svědkem mnoha významných historických událostí, pokračuje v tradici místa míru a harmonie mezi různými náboženskými společenstvími.

Kde nás najdete?

Plac Pokoju 6, 58-100 Świdnica

www.kosciolpokoju.pl

Polanica-Zdrój a jeho atrakce

Polanica Zdrój

foto Polanica-Zdrój

Půvabné městečko ležící téměř 400 metrů nad mořem v malebném údolí říčky Bystrzyca Dusznicka. Polanica-Zdrój je nazývána perlou polských lázní. Život města je čilý i na promenádě, která se táhne po obou březích Bystrzyce Dusznicka protékající Polanicou-Zdrój, která je levým přítokem Kladské Nysy. Polanica Zdrój žije celoročně, panuje zde ruch, ve kterém se občas ozývá zvonění zvonů kostela Nanebevzetí Panny Marie tyčícího se nad promenádou.

Zajímavým objektem je Lázeňské divadlo. V této historické budově v současnosti sídlí Centrum kultury a propagace Polanica. Letní sáňkařská dráha „Góralka“ osloví děti, ale i dospělé. Trať je dlouhá přes 450 m.

Hrad Grodno

Zamek Grodno

Hrad Grodno, který se nachází v malebné vesničce Zagórze Śląskie na hoře Choina, se tyčí do výšky 450 metrů nad mořem a uchovává více než 700 let historie. Je to jedna z nejvýznamnějších a nejlépe zachovaných pevností v Dolním Slezsku. Je proslulá svými dokonale zachovalými středověkými hradbami a renesančními místnostmi, které lákají milovníky historie a architektury. Z hradní věže se nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů v regionu, díky čemuž je hrad Grodno oblíbeným cílem turistů, kteří hledají nejen historii, ale také nezapomenutelné výhledy.

Kde nás najdete?

Hradní vrch, 58-321 Zagórze Śląskie, tel. 74 845 33 60

Více informací: www.zamekgrodno.pl

Termální koupaliště „Zdrój Wojciech“

basen ladek

Termální bazén „Zdrój Wojciech“ v Ladku-Zdroji, který je považován za architektonickou perlu mezi polskými a evropskými lázněmi, je jedinečným místem pro relaxaci a léčbu. Interiér bazénu se vyznačuje mramorovými povrchovými úpravami a kruhovým tvarem, který se nachází pod působivou kopulí neobarokní budovy. Sulfid-fluoridová minerální voda, která jej plní, pochází z přírodního termálního pramene.

Díky svým léčebným účinkům je koupel v bazénu nejen relaxační a osvěžující, ale přináší také úlevu bolavým kloubům a páteři, což láká pacienty i turisty hledající odpočinek v půvabném koutě Dolního Slezska.

Kde nás najdete?

Lądek-Zdrój

www.uzdrowisko-ladek.pl

ZOO Łączna

zoo łączna

K interakci s divokými zvířaty nemusíte být na Madagaskaru a v Africe. V ZOO Total máte vše na dosah ruky! Dotknete se, nakrmíte a dozvíte se o vzácných druzích zvířat. Zveme vás do Světa lemurů a horského safari v ZOO Łączna. Zažijte nezapomenutelné dobrodružství. Zoo je otevřena celoročně!

Kde nás najdete?

Mieroszów, Łączna 25

https://zoolaczna.pl/

FunPark Polanica-Zdroj

funk park polanica zdroj

Je to obrovské hřiště, přizpůsobené každému batoleti. Fun Park Polanica se nachází na ul. Kłodzka 14. Najdete ji snadno. Naplánujte si pár hodin, protože vás ujišťujeme, že vaše děti nebudou chtít toto barevné a neobvyklé místo rychle opustit. Návštěvníci nemusí spěchat, protože vstupenka pro dítě stojí 45 PLN a zábavu si užijete, pokud budete mít dost sil a energie. Rodiče a opatrovníci mají vstup na hřiště zdarma.

Kde nás najdete?

Polanica-Zdroj, ul. Kladska 14

https://funpark-polanica.pl/

Gigantei 

gigantei

Park duchů hor Gigantei Krkonoše je jedinečným místem, které zve návštěvníky do světa plného kouzel a poučení. Park se nachází v srdci Karkonoš a nabízí nejen malebné stezky pro pěší, ale také mimořádné atrakce, které podněcují fantazii. Při procházce parkem se návštěvníci mohou setkat s obřími modely hmyzu a bájnými strážci hor, kteří jejich návštěvě dodají fantazijní nádech.

Park je také místem, kde mohou návštěvníci doprovázet šíleného chemika Oleho a ducha hor Karkonosze, což mu dodává vzdělávací a interaktivní rozměr. To vše se odehrává v krásném prostředí horské zahrady, takže Gigantei je ideálním místem pro rodinný výlet a poskytuje zábavu i poučení pro všechny věkové kategorie.

Kde nás najdete?

Ulice Siewna 2, 58-573 Piechowice

www.gigantei.pl

Alpine-coaster "Kolorowa"

kolorowa karpacz

Alpská horská dráha „Kolorowa“ v Karpaczi je atrakcí, která nabízí úžasné zážitky v létě i v zimě. Tato celoroční sáňkařská dráha je vybavena dvousedadlovými sáňkami, které umožňují jízdu společně s doprovodem, čímž se do dobrodružství vnáší prvek rodinné integrace. Jednou z jedinečných atrakcí je první dvojitý spirálový vírník, který svým uživatelům poskytuje další vzrušující zážitek.

V areálu jsou k dispozici i další atrakce, jako je sáňkařský tobogán a četné restaurace, což z něj činí ideální volbu pro rodiny, které hledají zábavu v krásném přírodním prostředí Karpacze.

Kde nás najdete?

Ulice Konstytucji 3-go Maja 51a, 58-540 Karpacz

Stezka mizejících povolání

szlak ginacych zawodow

Stezka zmizelých povolání v Kudowě-Zdroji je jedinečnou turistickou atrakcí, která dětem nabízí lekci živé historie a dospělým nostalgický návrat do minulosti. Návštěvou tohoto místa se můžete ponořit do světa tradičních řemesel, která jsou s postupem času stále vzácnější. V rámci stezky mají turisté možnost navštívit hrnčířskou dílnu, kde mohou sledovat výrobu keramiky z hlíny, nebo chlebový dům, kde se uchovávají techniky pečení chleba podle starých receptur.

Kromě toho je na Stezce k vidění starodávná chalupa s původním vybavením, kovárna a větrný mlýn, které jsou ukázkou starých pracovních postupů. Pro milovníky zvířat je k dispozici zookoutek a minizoo, kde se můžete setkat s mnoha druhy zvířat. Denně je otevřena Stezka mizejících profesí, která nabízí poučnou zábavu pro celou rodinu.

Kde nás najdete?

57-350 Kudowa Zdrój, ulice Chrobrego 43a

Atrakce v ČR - poznejte nás!

Blízkost hranic s Českou republikou znamená, že se stále více turistů rozhoduje objevovat kouzla českých atrakcí. Je atraktivní destinací pro rodiny s dětmi a turisty všech věkových kategorií. Připravili jsme pro vás některé z nejzajímavějších atrakcí a míst, která stojí za to navštívit.

ZOO Liberec

zoo liberec

V liberecké zoologické zahradě na vás čeká více než 170 druhů zvířat z pěti kontinentů. Patří mezi ně ohrožená žirafa, slon indický, sob lesní, panda červená, šimpanz, levhart čínský, mravenečník velký a lev barbarský. Nová je také expozice tropických žab, mezi kterými nechybí žáby jedovaté.

Kde nás najdete?

Lidové sady 425/1, 460 01 Liberec 1

Park Mirakulum

Park Mirakulum

Země plná her, zábavy a dětské fantazie v Milovicích nad Labem u Prahy. Jedinečný zábavní a vzdělávací park na ploše 12 hektarů čerpal inspiraci z nejlepších světových parků a nejniternějších přání dětí. Mirakulum - zábava a poznání čeká na děti odmala, ale zabaví se i starší děti. S ohledem na děti a jejich rodiče je připravena jak aktivní zóna, tak zóna relaxace.

Kde nás najdete?

Topolova 629, 289 24 Milovice

Město Náchod

Nachod Czechy

Náchod je město ležící v Královéhradeckém kraji, v okrese Náchod, na polsko-české hranici. Toto město je bohaté na historii a nabízí mnoho zajímavých památek a atrakcí pro turisty, např. tržiště s radnicí, zámkem, pivovarem Primator a Muzeem dětských kočárků.

Kde nás najdete?

Městské turistické informační centrum

Masarykovo nám. 1, 547 01 Náchod

Adršpašské skalní město

skalne miasto

Nejoblíbenějším evropským skalním městem v severovýchodních Čechách jsou dvě skupiny skal - Adršpašské skály a Teplické skály ležící pár kilometrů odtud. Obě se nacházejí na hranicích jedné z nejznámějších pískovcových lezeckých oblastí na světě, v oblasti jedné přírodní rezervace. Mezi další atrakce patří vodopády, je možný výlet lodí po jezeře. V oblasti Skalne Miasto jsou vyznačeny několik kilometrů dlouhé turistické stezky.

Navštívit je lze celoročně, v letní sezóně od 8:00 do 18:00 hodin, v zimní sezóně od 10:00 do 16:30 hodin.

Kde nás najdete?

Dolní Adršpach, 549 57 Adršpach, Česká republika

České Švýcarsko

Je to národní park malebně ležící v Děčynské pahorkatině v severních Čechách. Vřele doporučujeme toto krásné místo na Labi. Uvidíme zde největší přírodní skalní bránu v Evropě. Je to Pravčická brána. Pískovcové skály, nádherná příroda potěší turisty. Dalším malebným místem v parku je Edmundova soutěska.

Muzeum skla a bižuterie

Toto neobvyklé muzeum se nachází v Jablonci nad Nisou. Návštěvníci zde uvidí unikátní kolekce skleněné a kovové bižuterie z Jablonce a originální bižuterie, ale i tisíce korálků, knoflíků a dalších oděvních doplňků. Velmi působivá je kolekce českého historického i současného designového skla, medailí a plaket.

Terezínské automuzeum

Lahůdka pro motoristické nadšence se nachází v Terezíně. Muzeum shromáždilo unikátní sbírku automobilů z dob socialismu. Vyráběly se v zemích východního bloku od 50. do 80. let 20. století. Můžete zde vidět mnoho zajímavých exponátů.

Rozhledna Varhost rozhledna

Nachází se ve Středočeských horách. Stojí v nadmořské výšce 639 m nad mořem. Jeho vyhlídkové plošiny nabízejí výhledy do údolí Labe a na okolní zalesněné vrcholky hor. Věž je vysoká 12 metrů. Nabízí výhled do všech stran, který pokrývá především zalesněnou horskou krajinu a meandrující Labe.

Krkonošská pivní stezka

Krkonošská pivní stezka je dlouhá 35 kilometrů a spojuje čtyři malé místní pivovary. Vede nejkrásnějšími partiemi Krkonoš. Komu se na každé zastávce podaří vypít alespoň dva kelímky piva, získá cenu: v každém pivovaru obdrží razítko a po nasbírání sady čtyř razítek v posledním pivovaru na trase dostane malý dárek. .

Kamencové jezero v Chomutově

Nedaleko města Chomutov je velmi zajímavé jezero. Nikdy se v něm neobjevují řasy ani sinice. Voda v tomto jezeře obsahuje kamenec. Voda je díky kamenitému dnu mimořádně kvalitní, zejména dermatologická, a proto se jezírku říká přírodní kosmetický salon.

Sklárna Pacinek

Nachází se v obci Kunratice u Cvikova. Součástí sklářského areálu v Křišťálovém údolí v severních Čechách je nejen tradiční sklárna, ale také brusírna, prodejní galerie skla a unikátní Křišťálová zahrada. Práci sklářů tradičními českými technikami si můžete prohlédnout zblízka a vyzkoušet si toto řemeslo.

ZOO Ostrava

Místo vytvořené z lásky ke zvířatům potěší turisty všech věkových kategorií. Uvidíme zde spoustu druhů zvířat a ptactva, prohlédneme si botanickou zahradu. Pro děti je připravena odpočinková a vzdělávací část. Máme tady pavilony: sloni, primáti, evoluce. V zoo žijí indičtí draví savci a mnoho dalších nádherných zvířat.

Úzkokolejka Třemešná - Osoblaha

Jde o dvacetikilometrovou úzkorozchodnou železniční trať v Moravskoslezském kraji, která začíná ve stanici Třemešná ve Slezsku, kde zastavují vlaky jedoucí z Karniówa ​​směrem na nádraží Głuchołazy, a končí ve stanici Osoblaha. Stanice Osoblaha se nachází pouhé tři kilometry od česko-polské hranice.

Rozhledna u Albrechtic

Nachází se nedaleko polsko-českých hranic, dostanete se k němu po modré turistické značce z města Albrechtice. Nachází se na Góra Graniczna v nadmořské výšce 541 m nad mořem. Vyhlídková plošina je ve výšce 25 metrů. Z věže jsou krásné výhledy na polsko-českou hranici.

Hrad Hradec nad Moravicí

Hradec nad Moravicí je město s jednou z nejzajímavějších atrakcí česko-polského pohraničí. Jedná se o palácový a hradní komplex rozdělený na starší Bílý hrad a mladší Červený hrad. Legenda vypráví, že právě tam se v 10. století scházely svatební průvody Mieszka I. a Dobrawy, což připomíná pamětní deska. V Bílém zámku si můžete prohlédnout pečlivě zařízené pokoje, v Červeném zámku restauraci a koncertní sál. Kromě toho stojí za vidění Bílá věž z 19. století a park v anglickém stylu.

Dino Park Ostrava

Pro milovníky dinosaurů to bude opravdová atrakce polsko-českého pohraničí. Jedná se o největší Dino park v České republice. Na turisty čekají desítky výstav s robotickými modely dinosaurů a zvukovými efekty. DinoExpress je vezme na nevšední cestu a sopka z období druhohor vám vyrazí dech. Pro nejmenší je zde dětské hřiště, houpačky a trampolíny.

Slezské zemské muzeum

Nachází se v Opavě. Bohaté sbírky zaujmou turisty, protože jsou velmi rozmanité. Od živé a neživé přírody přes pravěk, historii až po dějiny umění. Představuje dějiny historického Slezska, severní a severovýchodní Moravy. Jedno z největších českých muzeí.

Bobová dráha Vrbno pod Pradědem

Je to místo, které osloví malé i velké nadšence zábavy a vzrušení. Bobová dráha, kde se můžete vyřádit, jak chcete. Na jednu bobovou dráhu mohou vstoupit dvě osoby, děti se tak mohou klouzat pod dohledem dospělého. Zábava je otevřena od 10:00 - 18:00.

Dědeček Peak

Nabídka pro milovníky horských výletů. Praděd (1492 m n. m.) je nejvyšším vrcholem Vysokého Jeseníku. Horský masiv se nachází v severovýchodních Čechách, na pomezí Moravy a Slezska. Na vrcholu stojí vyhlídková věž na nejvyšším vrcholu celých Východních Sudet.

Cesta v oblacích

Jedeme do Dolní Moravy. Tam nás čeká úžasné nebeské dobrodružství. Výška věže, která nás zavede do mraků, je 1116 metrů, výška cesty - 55 metrů, délka dřevěné lávky - 710 metrů. Pro milovníky adrenalinu je zde skluzavka. Z vrcholu cesty jsou úchvatné výhledy na celý masiv Śnieżnik s malebným údolím řeky Moravy, v dálce je vidět hlavní hřeben Jeseníků, Suchý vrch a Krkonoše.

Sky Bridge – nejdelší visutý most na světě

Sky Bridge 721 se také nachází v Dolní Moravě. Most je jednosměrný, dostanete se k němu pěšky nebo vlakem. Po přejetí mostu se musíte vrátit 1,4 km na začátek. Měří 721 metrů a nachází se v nadmořské výšce 1130 metrů nad mořem. Skvělá atrakce!

Mamutí horská dráha

Ubytujeme se ve stejné obci, abychom vyrazili na letní bobovou dráhu, která nemá v České republice obdoby. Je plné dojmů a radosti z pojídání lanovky v horské oblasti. Trasa je dlouhá 3 km a vede lesem, pasekami a převýšením. Čeká vás 25 zatáček k překonání a jízda ve výšce 12 metrů nad zemí. Překvapením je podzemní tunel a čtyři lávky přes lesní cesty.

Oblíbené lázně na české straně

V České republice jsou nejznámější Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Společně tvoří Západočeský lázeňský trojúhelník. Vyvěrají zde desítky horkých pramenů (jen v Karlových Varech jich je až 79), které podporují léčbu nemocí srdce, cév a pohybového aparátu. Kromě toho pacienty láká čistý a léčivý vzduch, síla léčebných procedur, ale i další atrakce včetně turistických atrakcí. Krásná architektura měst přitahuje stejně jako lázeňská atmosféra. Karlovy Vary jsou lázně s tradicemi, chlouba České republiky, ale nejen to.

Śnieżka - Krkonoše

Śnieżka - góry w polsce

Vrchol s nadmořskou výškou 1602 m je symbolem Krkonoš na české i polské straně. Na Śnieżku můžeme vylézt různými způsoby, podle toho, jakou cestu zvolíme. Nejjednodušší trasy na Sněžku jsou zelené a žluté z české strany Pece pod Sněžkou. Nástup je celkem mírný, celou cestu se proplétají jen žluté a zelené stezky. Pěkné výhledy, doba vstupu - 3,5 hodiny. Z této vesnice se na vrchol můžeme vypravit i kabinkovou lanovkou.

Masiv Śnieżnik

Wieża Stronie

Je nejvyšším vrcholem masivu Śnieżnik (1425 m n. m.). Můžete do něj vstoupit z polské i české strany. Je to zajímavá hora, protože z jejího vrcholu vybíhá několik hřebenů s vrcholy jako Mały Śnieżnik, Puchacz, Trójmorski Wierch. V masivu Śnieżnik je hustá síť turistických tras. V Schronisku na Śnieżnik si můžete odpočinout a načerpat nové síly.

Zlaté hory

Zlaté hory jsou známé především svou historií bohatou na těžbu zlata, zajímavé jsou i jejich jeskyně, v čele stojí Radochowská jeskyně. Vrcholem představujícím Zlaté hory v Koruně polských hor je Kowadło, který je ve výšce 988 m nad mořem. Můžeme na něj vylézt z Bielic nebo z české strany.

Rozhledny polsko-českého pohraničí

wieza suszyna

Nacházejí se v Orlických horách v Kladské zemi. Polsko-česká hřebenovka začíná u Kladska, kde byla pro Góru Kłodzka postavena nejvyšší věž na polské straně. Jen to bude zajímavější.

Nejvyšší věží je 47 metrů vysoká věž v Šibeniku u Nového Hrádku, která využívá sloup nepoužívaného elektrického větrného mlýna. Z vyhlídkové plošiny na hoře Guzowata je krásný výhled na Stolové hory, Radkovskou lagunu a Broumovské stěny. Rozhledna na Orlici, rozhledna Feistův jsou další návrhy.

Hrady poblíž polských hranic

Zámek Jánský Vrch v Javorníku bude pokračovat na skalnatém kopci nad městem. Přes 600 let byl zámek letním sídlem vratislavských biskupů a arcibiskupů. Za svou dnešní podobu vděčí četným přestavbám, díky kterým se ze středověkého opevněného hradu proměnil v barokní palác.

Zámek v Náchodě, tyčící se nad centrem města, byl postaven ve 13. století jako obranný hrad střežící obchodní stezku. Mnohokrát měnil majitele, v 16. století přestavěn na renesanční zámek rodem Smiřických, další přestavby proběhly v 17. a 18. století, kdy byl vlastníky italský rod Piccolominů. K dispozici je pět prohlídkových tras.

Zajímavá města a obce

Náchod je také cílem turistů navštěvujících Kudowa Zdrój. Jedná se o první město v ČR po překročení hranic.Atraktivitou je hrad, který stojí za vidění, z věže je okouzlující výhled. Za návštěvu stojí i město Frýdlant nedaleko polsko-českých hranic. Jeho nejcennější památkou je také zámek. Dnešní podoba je výsledkem přestavby na přelomu 16. a 17. století, kdy byl k věži opevněného hradu, který na tomto místě stával, přistavěn renesanční palác.

Některé místnosti byly věnovány Hradnímu muzeu. V Liberci stojí za vidění krásná radnice z 19. století s 61 metrů vysokou věží nebo budova divadla. Největšími lákadly Liberce jsou kromě radnice aquapark Babylon a zoologická zahrada. Nowe Miasto nad Metují Nové Město nad Metují je velmi půvabné a někteří ho považují za jedno z nejkrásnějších českých měst.

Nejcennější památkou je zámek vybudovaný z iniciativy Jana Černčického z Kácova na skále obtékané ze tří stran řekou Metují. U zámku jsou zámecké zahrady. Za návštěvu stojí i staré město.

Cesta v korunách stromů v Krkonoších

Stezka korunami stromů se nachází v srdci Krkonošského národního parku. Budete zde moci obdivovat krásu zdejšího lesa od kořenů až po koruny stromů, ale i vzácné endemické druhy rostlin a živočichů. 3 naučné zastávky informují o fauně a flóře krkonošského lesa. Základní část výuky tvoří jeskyně - podzemní část pod Cestou.

světové války opevnění

Dalším místem, které stojí za doporučení, je Muzeum českého opevnění. Skupina Warowna Bouda byla vybudována k ochraně východní hranice Československa před agresí Třetí říše. Je nejmenším z československých pevnostních skupin velkého strategického významu. Objekty na vrcholu Boudy jsou součástí naučné stezky „betonová hranice“.

Ramzová Šerák

Ramzowa je známé lyžařské středisko, ale nejen to. Je to obec, část obce Ostružná, ležící v Olomouckém kraji, v okrese Jeseník. Obec je místem aktivní turistiky: pěší turistiky, cykloturistiky, lyžování a snowboardingu. V obci je dolní stanice lanovky vedoucí na horu Šerák.

Relax park

Relaxpark Pec pod Sněžkou je sportovní a rekreační středisko nacházející se pod vrcholem nejvyšší hory České republiky Śnieżka. Je vybaven atrakcemi pro rodiny s dětmi i aktivní sportovce. Otevřeno celoročně a večerní lyžování na horské bobové dráze je pro hosty parku velmi atraktivní.

Bobová dráha Špindlerův Mlýn

Češi mají rádi bobovou zábavu. Sáňkařská dráha ve Špindlerově Mlýně umožňuje jízdu na saních dlouhých téměř 3 kilometry v nadmořské výšce až 400 metrů. Nejdelší osvětlenou sáňkařskou dráhu v ČR si užijete i ve večerních hodinách. Zábava pro celou rodinu.

ZOO ve Dvoře Králové

Trochu Afriky v Česku? Zveme vás do mimořádné zoologické zahrady ve Dvoře Králové, městě asi 150 km od Wrocławi. Zahrada je rozdělena na dvě části – tradiční, s pavilony a oplocenými výběhy, a safari, kde nejsou žádné ploty a zvířata se volně pohybují po areálu. Oblastí safari vede několik turistických tras a mezi největší atrakce patří Lví safari.

Vodopád Panczawa v českých Krkonoších

Panczawski vodopád je nejvyšší vodopád v Krkonoších a České republice, jeho výška je 148 metrů, součet všech kaskád dosahuje 250 metrů. Jeho vody se vlévají do řeky Labe. Vodopád se nachází na české straně Krkonoš. Charakteristickým znakem údolí jsou skalní stěny, jejichž výška dosahuje 300 metrů. Voda po nich stéká a vytváří dlouhé kaskády a vodopády. Nádherné místo.

Další polsko-české atrakce, které stojí za to navštívit

Polsko-české pohraničí skrývá mnoho úžasných turistických atrakcí, jak horské vrcholy, tak opevnění, doly a jeskyně. Připravili jsme pro vás seznam míst, která stojí za to přidat do vašeho itineráře.

Szczeliniec Wielki

szczeliniec wielki

Mezi nejznámější turistické atrakce pohraničí patří Szczeliniec Wielki. Je postaven z pískovce s výrazným vzhledem. Vede k němu klikatá stezka z několika stovek kamenných schodů. Nahoře jsou krásné výhledy a přístřešek na Szczeliniec Wielki. Na nejvyšším místě vrcholu najdou turisté trůn Cieszrzepa, kde sedí Duch hor.

Bludné skály

Při návštěvě polsko-českého pohraničí musíte vidět nádherné skály. Ve Szczelinici se na první pohled objeví slavný pultový trůn, známý také jako Dědovo křeslo. Nechybí ani Opičí káčátka, Ďáblova kuchyně a Peklo, ale i Kolébka, Slepice a mnoho dalších. Rock Maze je další nádherná turistická atrakce. Vstupem do Labyrintu se přesuneme do kouzelného a jedinečného světa skal.

Pevnost Kladsko

twierdza klodzko

Pevnost Kladsko na hoře Forteczna je nejznámějším bodem města. Můžete navštívit podzemí a horní část budovy. Průvodci vám řeknou, jaký byl život vojáků v pruské armádě, představí jeden z našich kanónů, provedou vás kasematami a baštami. V Kladské pevnosti čekají na turisty nezapomenutelná dobrodružství, průchod úzkými tunely, příběhy o vězních a vojácích, tajemství a temné hádanky. Z vyhlídkové věže můžete vidět nádherné panorama Kladské země.

Papouščí dům Śnieżka v Karpaczi

papugarnia karpacz

Papouščí dům Śnieżka Karpacz v Brzezie Karkonoskie je místem, kde bude spousta atrakcí! Papouščí dům je také skvělým místem k odpočinku, protože styk s přírodou a zvířaty má velmi pozitivní vliv na naši pohodu. Na tomto místě se můžete s těmito krásnými exotickými ptáky setkat opravdu blízko. Létají všude, oslovují návštěvníky jejich domova. Můžete je hladit, krmit, brát do náruče.

Vodopád Kamieńczyk

Wodospad Szklarki

Je to nejvyšší vodopád v polských Krkonoších. Práh vodopádu je ve výšce 843 m n.m. Spadá v třístupňové kaskádě o výšce 27 m do krásné soutěsky Kamieńczyk dlouhé 100 m a svislé skalní stěny dosahují přes 25 m výšky. Za střední kaskádou vodopádu se nachází jeskyně, tzv "Zlatá jeskyně" se shluky pegmatitu a ametystů. Je to nádherné a tajemné místo, které udělá dojem, který osloví turisty všech věkových kategorií. Vodní kaskády jsou silné, síla přírody je působivá.

Zloty Stok

Złoty Stok

Městečko má své kouzlo, podnebí a turistické atrakce, leží na okraji Kladské kotliny, v Sudetech, na svazích Zlatých hor. Kromě samotného Dolu můžete navštívit zábavní park - Středověká hornická osada se starými stroji poháněnými svalovou silou. Středověká hornická osada (bývalý Středověký technologický park) je replikou středověkého sídliště s přístroji, které se používaly v minulosti.

Ząbkowice Śląskie a šikmá věž

Krzywa Wieża w Ząbkowicach Śląskich

Ząbkowice Śląskie se mohou pyšnit zajímavými architektonickými památkami. Nachází se zde unikátní šikmá věž – jedna z několika v Polsku, která je v současnosti vyhlídkou a turistickou atrakcí tohoto půvabného města. Je to nejznámější symbol města - gotická stavba s výškou 34 metrů. V roce 1977 byla její odchylka od vertikály 1,98 m a dnes je to asi 2,12 m. Z úrovně ulice působí úžasným dojmem, udivuje a těší. Krásné jsou i výhledy z jeho vrcholu, můžete obdivovat okolí Ząbkowice Śląskie, uvidíte z něj i Soví hory.

Muzeum hraček v Karpaczi

muzeum zabawek4

K vidění jsou tam fantastické hračky, se kterými si děti hrály na přelomu 300. let, od figurek z 18. století umístěných do betlémů, přes porcelánové panenky z 19. století až po hračky, které známe. Kolekce pocházejí z různých částí světa: Japonsko, Austrálie, Mexiko, Rusko, Německo. Návštěva muzea je skutečnou nostalgickou cestou časem, rozmanitost exponátů ohromí turisty.

Karknoskie Tajemnice

Karkonoskie Tajemnice Karpacz

V Karpaczi nelze vynechat Tajemství Krkonoš. Jde o unikátní multimediální výstavu pořádanou v podzemí. Jedna z předních turistických atrakcí Karpacze. Představuje kouzelný svět Krkonoš, opředený legendou o Duchu hor.

Gigantei

gigantei foto www.kotylak.pl Rafał Kotylak 16

Krkonošský park Ducha hor je místem, kde se realita prolíná s fantazií a vytváří jedinečný park s naučnými a zábavními prvky. Duch hor provede turisty krásnými horskými stezkami od jejich východních částí až po jejich západní konce k vodopádu Kamieńczyk.

Palác Kamieniec Ząbkowicki

Pałac Marianny Orańskiej w Kamieńcu Ząbkowickim

Chcete-li navštívit palác v Kamieniec Ząbkowicki, musíte vyšplhat vysoko. Vznikl z iniciativy Marianny Oriańské, která chtěla, aby palác byl také jakousi pevností a bezpečným místem. Palác je obklopen parkem. Atmosféra tohoto místa je docela tajemná, opravdová lahůdka pro milovníky středověkého podnebí. Je skutečnou perlou architektury.

Pevnost Stříbrná hora

Twierdza Srebrna Góra

Je to unikátní místo, největší horská pevnost v Evropě. Můžete navštívit celé zařízení, samozřejmostí je i tajné podzemí. Zahrnují podzemní tunely a kasematy. Pevnost Srebrna Góra je navštívena s průvodcem, který turisty zavede do historického světa, do života vojáků ve zdech pevnosti, do tajů její výstavby. Z vyhlídkové věže, která je k dispozici turistům, je nádherný výhled na pohoří.

Zámek v Moszna

zamek moszna

Sjíždějí se sem turisté z celého Polska, ale nejen. Není divu, jedinečná architektura a atmosféra tohoto místa nás nutí přenést se do jiného světa, je to nádherný zámek s 365 místnostmi a 99 věžičkami. Vypadá krásně a potěší každého turistu. Kolem této nádherné budovy se rozprostírá kouzelný park, kterým protéká říčka a přes ni několik mostů. Park nás těší i krásnými květinami a stromy.

Muzeum sentimentů v Kowarech

MSF 0033

Proč se tomuto místu říkalo Muzeum sentimentů? Protože návštěvníci zde kromě exponátů dostanou i velkou porci emocí. Návštěva tohoto muzea je jako cesta do minulých let, do éry, která pominula. Muzeum se nachází v bývalé továrně na koberce „Kowary“, která byla v dobách Polské lidové republiky významným pracovištěm regionu.

Sbírka muzea zahrnuje původní tribunu, ze které Edward Gierek promluvil k posádce Carpet Factory během návštěvy továrny v roce 1978. Většina exponátů v Muzeu sentimentů jsou předměty z každodenního života v Polské lidové republice.

Muzeum hraček v Kudowa Zdrój

muzeum zabawek4

Je to mimořádné, barevné a veselé místo. Návrat do dětství, vzpomínky a skvělá zábava. Rezervujte si dostatek času, protože odsud je opravdu těžké odejít. Muzeum hraček otevřelo v roce 2002 pár milovníků hraček, kteří se po mnoha letech sbírání exponátů rozhodli ukázat je širšímu publiku. Na začátku to byla malá výstava, dnes je to největší výstava hraček v Polsku, kterou tvoří přes 5000 hraček!

Cieplice lázně

termycieplickie

Lázně Cieplice jsou součástí města Jelenia Góra. Jeho bohatstvím jsou léčivé termální vody. Vodoléčba v Cieplicích má dlouhou tradici, sahá až do roku 1281. Vřídlo má teplotu vody až 90 stupňů Celsia. Jedná se o nejteplejší prameny v Polsku. Léčivé vody mají široké využití – od plavání v bazénu, přes klasické masáže a hydromasáže, až po inhalace a bahenní zábaly.

Park Zdrojowy, bez kterého se neobejde žádné lázně, je postaven v anglickém stylu. Turistickou atrakcí Cieplic je kromě něj také Norský park, který se nachází v centru lázní.

Powiązane artykuły

Informator turystyczny dla firm

Informator turystyczny dla firm

Informator turystyczny dla szkół

Informator turystyczny dla szkół

Dwumiesięcznik Niesamowita Polska

Dwumiesięcznik Niesamowita Polska

Katalog turystyczny

Katalog turystyczny 2024