Proč se vyplatí jet za rodinnými nákupy do Polska?

rodinnými nákupy do Polska?

Poláci žijící ve vojvodství sousedících s Českem jezdí často nakupovat do českých měst. Kdo si nekoupil studentskou čokoládu, rum nebo čočku od našich jižních sousedů ? A co může Polsko nabídnout Čechům? Kam na nákupy, co při příležitosti navštívit, aby se výlet vydařil. Máme několik návrhů.

Máme rádi český smysl pro humor, příběhy Mariusze Szczygieła o Česku, český alkohol a sladkosti. A co mají Češi v Polsku rádi? V pohraničních městech v posledních letech nejčastěji nakupují maso, uzeniny, mléčné výrobky a čisticí prostředky. Cukr je také velmi populární (v poslední době také mezi Poláky).

Nákupní výlet lze spojit i s rychlou prohlídkou a poznáním Polska, zejména jeho pohraničních měst bohatých na památky a turistické atrakce.

polsko czeskie atrakcje

Hlavní hraniční přechody v Dolním Slezsku

Hranice s Českou republikou prochází dvěma vojvodstvími – Dolnośląským a Opolským. Přechod polsko-české hranice v Kladském kraji je velmi oblíbený. Pro mezinárodní automobilovou dopravu máme k dispozici tři silniční hraniční přechody. Nejčastěji překračovaným je přechod Kudowa Słone - Náchod. Z Lądku Zdrój je to k silničnímu hraničnímu přechodu Kudowa Słone asi 66 km a dostanete se tam po silnici z Lądku Zdrój do Kladska na státní silnici č. 8.

Další průsmyk je na průsmyku Międzyleska - Boboszów - Dolna Lipka. Třetím silničním hraničním přechodem je Translów - Otolice. Z Lądku Zdrój je to k silničnímu hraničnímu přechodu asi 50 kilometrů. v Kudowě-Zdróji. Do Polska za nákupy můžete přijet i vlakem. V Międzylesie je k dispozici přejezd pro mezinárodní železniční dopravu a prochází tudy hlavní trať Wrocław - Praga.

Opole u České republiky

zamek gorny opole

V regionu Opole jsou tři silniční hraniční přechody. Hraniční přechod Pietrowice - Krnov se nachází v obci Głubczyce, státní silnice č. 38 vede na hraniční přechod v Pietrowicích . Čeští sousedé mohou také využít přechod Głuchołazy - Mikulovice v obci Nysa, v obci Głuchołazy. Polsko-českou hranici lze překročit také v Pietrowicích a Wiechówě .

Do Wroclawi pro regionální produkty

20190929 094528

Co si mohou Češi přijíždějící do Vratislavi koupit? Potravinářské výrobky jako maso nebo mléčné výrobky, kuřata dostupná ve známých řetězcích, jako je Biedronka, Lidl, Kaufland , jsou ve Vratislavi také velmi oblíbené. V Polsku jsou ceny potravin, přestože vyletěly vzhůru, stále nižší než v Česku. Ne všechny, ale mezi Čechy je móda nakupovat v polském Lidlu. Je to pro ně výhodnější.

Pokud ano, nabízíme našim sousedům i výrobky polské, ale také regionální, zdravé, bez konzervantů kvalitnějších než ty ze supermarketů známých i v ČR. O takové obchody není ve Vratislavi nouze. Na ul. Obornická je obchod Produkty s tradicí. Jedná se o unikátní prodejnu značkových regionálních produktů. Jsou ekologické, zdravé a chutné, pocházejí od malých, místních podnikatelů z celého Dolního Slezska. Zakoupíte mimo jiné: italské příchutě, kyselé okurky, různé krémy, arašídové máslo, džemy a ovocné zavařeniny, džusy, sirupy, med, hořčice, oleje a zdravé svačiny.

krasnale wroclaw

Pro české turisty také doporučujeme navštívit Hala Targowa, kde čekají polské maso, sýry, čerstvé ovoce a zelenina. Koupíte tam i výborné polské medoviny. Nebo si na místě dát něco dobrého a regionálního? Krčma na ul. Svatý. Antoniego nepodává pokrmy se zpracovanými potravinami. V prostorách dostaneme řemeslné pivo vytvořené v nejlepších dolnoslezských pivovarech. Restaurace podporuje regionální podnikatele. K pivu bude doplněna tabule místních sýrů a uzenin. V kuchyni se na šamotové peci vyrábí originální mazanice a celozrnný kváskový chléb. Češi mohou nakupovat v Ikea i ve Wroclawi, protože v jejich zemi se dvě prodejny nacházejí v Praze a další dvě v Brně a Ostravě.

Wrocław je poměrně blízko hranic a při zařizování domu stojí za to se tam podívat. Vratislav má také nákupní centra bohatá na produkty, jako je Pasaż Grunwaldzki, Magnolia nebo Wroclavia . Wrocław vám také dává možnost nakupovat v Leroy Merlin nebo jiných průmyslových obchodech, které se nacházejí například v nákupním centru Bielany. Rodinné nákupy jsou také příležitostí, jak využít vratislavské turistické atrakce.

Děti jistě potěší návštěva vratislavské zoologické zahrady a dospělí se rádi vydají na procházku po Starém Městě. Doporučujeme vyrazit na Ostrów Tumski a Boulevards na Odře.

Na nákupy a večeři do Opole

Kde nakupují Opolští a co můžeme doporučit našim jižním sousedům? Obyvatelé Opole kontrolují ceny mléčných výrobků, masa a uzenin, nápojů, sladkostí, alkoholů, domácí chemie a kosmetiky. Kde nakupují? Mezi vybranými prodejnami jsou Polo Market, Dino, Leclerc, Intermarche, Netto, Kaufland , Biedronka, Carrefour, Makro, Lidl a Kaufland . Hosté z České republiky jsou také vyzýváni k návštěvě obchodu s místními produkty z opolského regionu "Opolské speciality".

Zahrnuje produkty oceněné v národních a regionálních kulinářských soutěžích, jako jsou: kysané zelí z Bobrowa, smažené a pařené sýry (soutěž pro české?), rudnické medy, glubczické oleje a uzenářské výrobky vyráběné tradičními postupy. Obchodní centrum "Karolinka" ul. Wrocławska je místo známé obyvatelům Opole a obyvatelům provincie. Můžeme tam nakoupit vše od potravin až po nábytek. Na místě jsou také bary, restaurace a kavárny. Líbit se bude i Čechům jedoucím na nákupy do Polska.

A po nakupování relaxujte! Palačinkárna "Manekin" v Opole je kultovní místo, musí ji navštívit každý turista, i z České republiky. Navíc - restaurace "Starka", údajně nejlepší restaurace ve městě, s polskou kuchyní v elegantní moderní edici. Pro zábavu - návštěva Muzea polské písně, procházka parkem a Opolské Benátky. Nádherná je také opolská zoologická zahrada, zejména na jaře a v létě.

Atrakce regionu Opole po nakupování

Pokud jste v Opolském vojvodství, nenechte si ujít Moszna . Obec se nachází pouhých 35 km od Opole, na komunikační trase mezi Prudnikem a Krapkowicemi. Prohlídka hradu probíhá pouze s průvodcem, který má k tomuto účelu příslušná oprávnění. Turistům jsou zpřístupněny reprezentativní místnosti a vyhlídkové věže.

Vypadá krásně a potěší každého turistu. Kolem této nádherné budovy se rozprostírá kouzelný park, kterým protéká říčka a přes ni několik mostů. Park nás těší i krásnými květinami a stromy. Musí vidět! Velkou atrakcí je okolní park, který se rozkládá na ploše 10 hektarů. Po nákupech a prohlídkách je čas na odpočinek a jídlo. Rybářství a smažírna "U Bodzia" v Moszczanka bude skvělou volbou. Chutný pstruh, jeseter, candát, rybí polévka, vše v krásném zeleném prostředí. Bude se ti to líbit! Děti mohou využít dětské hřiště a dospělí mohou relaxovat.

Do Głuchołazy a Prudniku

V Opolském vojvodství, blízko polsko-českých hranic, jsou i další, menší města, kde stojí za nákupy. Jedná se o Głuchołazy a Prudnik. V Głuchołazech lze nakupovat v Biedronce (jsou dvě) nebo Lidlu. Ve městě jsou také obchody ABC. Pro průmyslové zboží a oblečení můžete zajít do Media Expert a Pepco , pro kosmetiku pak do obchodního řetězce Rossmann. Głuchołaski Rynek je místo, které stojí za to navštívit po nákupech. Nedaleko se nachází kostel sv. Svatý. Vavřince, nejstarší památka města. Součástí opevnění byla Horní brána, kterou stojí za to navštívit.

V současné době slouží jako vyhlídka na město a okolí. Na jeho vrchol vede 105 dřevěných schodů. Za návštěvu stojí také Lázeňský park. Je to skvělé místo pro procházky a odpočinek na klidném místě. Je plná krásných stromů, květin a keřů. Součástí parku je amfiteátr, kde se v letní sezóně konají koncerty. Největší obchodní komplex ve čtvrti Prudnica se nachází v Lubrze na ul. Opole.

V Premium Parku můžete nakupovat v obchodech řetězců jako: 4F, Biedronka, CCC, Deichmann, Diverse , Kaes, KIK, Martes , Monnari , Neonet , Pepco , Rossmann, Sinsay , Smyk a další. Na místě je také směnárna a restaurace. V Prudniku stojí za doporučení Zámecká věž. Je vysoká 41 metrů, z vyhlídkové plošiny můžete obdivovat krásné panorama města a Opawských hor. Dalšími objekty, které stojí za vidění, jsou: Věž Dolní brány, Studna lásky s romantickou pověstí.

Nákupní centra a trh v Nyse

Vendo Park Nysa je nákupní centrum, kde můžete na jednom místě nakoupit různé nákupy – od potravin až po průmyslové. Výhodná poloha přitahuje zákazníky. Máme tam obchody jako: Lidl, obchod Zakłady Mięsne Niebieszczańscy s dobrým masem. Milovníci oblečení mohou využít nabídky H&M nebo KIK a bot z nabídky Deichmann a CCC. Ve Vendo Parku můžete také nakupovat v průmyslu a nakupovat elektroniku a domácí spotřebiče v prodejnách Jysk , Action, Neonet a RTV Euro AGD.

Na místě je také holičství. Městská tržnice v Nyse je místem s atmosférou, nakoupíme zde čerstvou zeleninu, ovoce, potravinářské výrobky, ale i oblečení. Na druhou stranu si můžete do Głubczyc zajít pro potraviny nebo RTV vybavení dostupné v Media Expert .

Kladsko tak blízko České republice

Ziemia Kłodzka atrakcje - Lądek Zdrój

Kudowa Zdrój je spojena s Českou republikou pěšími a silničními hraničními přechody. Je to město, kde je v ulicích slyšet čeština, v polských obchodech nechybí české pivo ani jiné produkty. A kde mohou čeští sousedé nakupovat? Výběr obchodů s potravinami a supermarketů je velký, méně řetězců, více lokální, např.: Dino market, Karolinka shop, Delicja, ABC, U Teresy. Na promenádách si můžete koupit oscypek a další sýry a také regionální uzeniny. Kudowa je perfektní místo pro rodinný výlet spojený s nákupy. Pro české rodiny doporučujeme návštěvu Lázeňského parku a Muzea hraček.

Galeria Twierdza Kłodzko

Galeria Twierdza Kłodzko

K večeři - čerstvé ryby, samozřejmě, ve městě je několik obchodů s rybami a hranolky. Chutné, zdravé, doporučujeme! Je to skutečně regionální produkt! Kladsko přitahuje turisty jako magnet, včetně těch z České republiky. Kromě návštěvy Kladské pevnosti, Tržního náměstí a procházky po slavném mostě (miniatura Karlova mostu v Praze) můžete v Kladsku nakupovat. Galeria Kłodzko je ideálním místem pro rodinný výlet. Nakoupíme tam vše od potravin přes oblečení, boty a domácí potřeby.

Zákazníci čekají mimo jiné: Biedronka, Pepco , Rossmann, Carrefour, Jysk , KIK a Media Expert . Po nákupech můžete ochutnat tradiční polská jídla v restauracích Korona nebo na radnici. Pro milovníky ryb doporučujeme Łowisko a Karczma Rybna Boguszyn, nedaleko Kladska. Ve městě nechybí pizzerie a restaurace s evropskou kuchyní. Každý si najde něco pro sebe.

Galerie Sudecká a prohlídka města

Jelenia Góra láká turisty, kteří touží po kouzlu města. Nejprve doporučujeme nákup v Galerii Sudecká u spol. Jana Pavla II. Je to obrovské nákupní centrum s místními i světovými obchody s oblečením, food courtem, kinem a posilovnou. Máme zde velké množství obchodů, potraviny a průmyslové nákupy lze provést v supermarketu Auchan. Na místě jsou také bary a stánky s občerstvením. Doporučujeme drogerie jako Hebe a SuperPharma a také sportovní obchody Gosport , Adidas, 4F, NewBalance . Nechybí obchody s oblečením a mnoho dalšího.

V Jelení Hoře dále doporučujeme nakupovat v Nákupní centrum Zabobrze , Nákupní centrum Nowy Rynek, Arkáda Grodzki nebo Zielony Stagan, kde seženeme čerstvé ovoce a zeleninu od výrobců. V Jelení Hoře se dá příjemně strávit i čas po úspěšných nákupech. Stojí za to zajít na tržiště v Jelení Hoře, které je obklopeno půvabnými barevnými činžáky. Jeleniogórski je okouzlující místo se spoustou atrakcí a četnými památkami. Doporučujeme také pěší výlet po zelené turistické značce na rozhlednu "Grzybek".

Nachází se na kopci Krzywousty. Jednou z nejzajímavějších částí Jelení Hory je Cieplice. Právě zde se nachází jedna z nejstarších lázní v Polsku, do které pacienti jezdí již několik set let. Zde si můžete užívat blahodárných účinků léčivých termálních vod, procházet se, relaxovat na čerstvém vzduchu.

Odjezd do Wałbrzychu

V Galeria Victoria ve Wałbrzychu koupíme vše. Oblečení, obuv, šperky, potřeby pro domácnost, sportovní potřeby, potraviny, kosmetika. Na místě můžete jíst a trávit čas se svou rodinou. Pro české sousedy doporučujeme podnikovou prodejnu s polskou kosmetikou "Ziaja", která je nejen kvalitní, ale láká i nízkou cenou. Před další cestou do Polska se vyplatí zásobit se. Děti si mohou hrát na hřišti Kinder Planeta, které pro ně bude jistě větším lákadlem než procházky po obchodech.

Ve Wałbrzychu není nouze o restaurace s polskými pokrmy, které nabízíme našim českým sousedům. Jsou to například „Dobra Nasza“, „Polskie Samki“ nebo „Kryształowa“. Ve Wałbrzychu je nemožné nenavštívit zámek Książ. Je to magnet, který přitahuje spoustu turistů. Tento hrad je jedním z největších a nejzajímavějších hradů v Polsku. Tento nádherně položený architektonický komplex je jedinečný i v Evropě.

Stojí za to sejít i do jeho podzemí, které vyvolává vzrušení. Podle některých teorií zde měl vzniknout kryt nebo podzemní komplex, kde se plánovalo provádění prací na atomových zbraních nebo továrna na vojenskou techniku. V roce 2019 bylo turistům poprvé zpřístupněno podzemí vyhloubené 50 metrů pod zámkem Książ. Podzemí pod zámkem Książ bylo vybudováno pro Hitlera během 2. světové války.

Zajímavosti v Dolním Slezsku

Kłodzko na Ziemi Kłodzkiej

Když pojedete do Polska na delší nákupy, vyplatí se využít turistické atrakce Dolního Slezska. Je jich spousta, některé jsme již uvedli. Pro rodinný výlet doporučujeme výlet do Zlatého dolu ve Złotém Stoku. Proč stojí za návštěvu? Protože to bude výlet plný úžasných zážitků. S průvodcem navštívíme Muzeum zlatého dolu, Středověkou hornickou osadu a štolu Ochrowa. Při návštěvě tohoto úžasného a tajemného místa se turisté seznámí s tajemstvím ukrytým hluboko pod zemí. Podzemní turistická cesta ve Zlatém dole potěší tisíce turistů z celého světa.

Zajímavostí ve starém Zlatém dole, která stojí za doporučení, je bezesporu podzemní plavba lodí a podzemní vodopád v „Černé štole“. Rafting je k dispozici pro děti od 8 let. Jednou z nejzajímavějších turistických atrakcí ve Zlatém dole je 300metrová trasa podzemí, kterou lze překonat pouze oranžovou tramvají. Jedná se o nabídku pro menší i větší děti. Stojí za to připojit se k tisícům turistů z Polska i ze světa, kteří toto mimořádné místo plné zábavy a pozitivní energie viděli.

atrakce Ski-Raft , tedy pontonový rafting na soutěsce Bardo. Výlet po pěti meandrech Nysa Kłodzka začíná v pontonovém přístavu Ski-Raft na ul. Skalná, pod státní silnicí č. 8, ležící na samém břehu řeky a krásně položená v jejím ohybu řeky, v údolí soutěsky Bardo. U pontonového přístavu je parkoviště, kde můžete bezpečně nechat auto a přestoupit na autobus Ski-Raf a pak rafting.

To se vyplatí udělat z mnoha důvodů. Výlet podél řeky Nysa Kłodzka poskytuje mnoho estetických zážitků. Pontony protékají mezi barevnými loukami a vysokými skalami pokrytými lesy, rostoucími na svazích pohoří Bardzkie. Výhledy jsou nádherné. Jedná se o velmi bezpečnou formu aktivního odpočinku, ideální i pro rodiny s dětmi. Pořadatelé se postarali o každý detail zájezdu. Trasa je rekreační, poskytuje krásné výhledy, skvělou zábavu a bezpečí. Řeka v tomto místě je mělká, přístupná všem a umožňuje snadné manévrování pomocí pontonu.

Unikátní atrakcí je také pevnost Srebrna Góra. Pevnost Srebrna Góra potěší turisty a osloví nejen milovníky historie. Je jedinečnou atrakcí a příznivým místem i pro milovníky přírody a turistiky. Turisté všech věkových kategorií zde najdou zajímavé prvky a stráví svůj čas zajímavým způsobem. Návštěva pevnosti Srebrna Góra probíhá s průvodcem a to je další atrakce tohoto místa. Provádějí hosty v historických uniformách. Před nebo po procházení expozice s průvodcem můžete navštívit vycházkovou trasu, vyhlídku, expozici stříbrného dolu a rekonstrukčních prací v Pevnosti.

Pohraniční turistické atrakce

Čeští sousedé se v Polsku rozhodně nudit nebudou. Klodzko, Kudowa Zdroj, Polanica Zdroj, Glucholazy. Pohraniční města jsou bohatá na turistické atrakce. Kladsko se pyšní pevností, ale za návštěvu stojí i podzemí. Tunely, chodníky a chodby jsou výsledkem práce měšťanů, kteří od 13. století své sklepy rozšiřovali a zvelebovali. Zajímavá trasa, ukazující život obyvatel těchto zemí a historii tohoto mimořádného místa.

Vstup do Podzemní turistické stezky se nachází na úpatí tvrze, výstup - pod farním kostelem Nanebevzetí P. Marie na ul. Zawisza Czarny. Podzemní turistická trasa je místo jako stvořené pro krátký výlet, dětem se bude líbit, bude zajímavá a zanechá příjemné vzpomínky zahalené tajemstvím. Kudowa Zdrój a Polanica se mohou pochlubit krásnými lázeňskými parky a architekturou typickou pro lázeňská střediska.

Głuchołazy jsou vynikající základnou pro výlet do Opawských hor. Stejně jako města v Kladské zemi vás zvou na noc a vydejte se do Stolových hor. Vyhlídkové věže, krásné stezky, bohatá architektura – v Dolním Slezsku a regionu Opole stojí za to zastavit . Nejen za nákupy, ale i za poznáním příhraničních měst. Karłów, Szczeliniec , Błędne Skały jsou také blízko do České republiky a stojí za to přemýšlet sem. Nudit se zde nebudou rodiny s dětmi, pro které je připravena řada atrakcí.

kde spát?

V příhraniční oblasti na polsko-českém pomezí není nouze o ubytování, restaurace a bary. Ubytování najdete v Kladsku, Polanici Zdrój, Kudowě Zdróji, Karłově a Jelení Hoře. Svou nabídkou vybízejí i Głuchołazy a Opole. Turistickým rájem je samozřejmě hlavní město Dolního Slezska, tedy Wrocław. Zde najdete levnější i dražší ubytování pro každý rozpočet. Kdekoli zastavíme, najdeme místa, kde vyřídíme potřebné nákupy. Tato města jsou také základnou pro horské výlety a návštěvu zajímavých památek.

Nakupovat v Polsku? Samozřejmě!

Jak je vidět, nákupy v Polsku lze skvěle spojit s prohlídkou památek, poznáváním zajímavých míst, relaxací a odpočinkem. Dolnośląské a Opolské vojvodství mají nejen širokou škálu obchodů a nákupních center, ale jsou také atraktivní pro turisty. Tak vezměte své rodiny a přijďte k nám. Bude to úspěšný výlet

Powiązane artykuły

Informator turystyczny dla firm

Informator turystyczny dla firm

Informator turystyczny dla szkół

Informator turystyczny dla szkół

Dwumiesięcznik Niesamowita Polska

Dwumiesięcznik Niesamowita Polska

Katalog turystyczny

Katalog turystyczny 2024