Blog - kategoria ogólna

Dolní Slezsko - co stojí za to vidět?

Dolní Slezsko - co stojí za to vidět?

Dolní Slezsko stojí za objevení! Poznejte nejzajímavější regiony - Vratislav, Krkonoše, Kladsko, Valbřišsko, Soví hory, Ząbkowicko. Co zde stojí za to vidět?

Dolní Slezsko - turistické atrakce

Dolnoslezské vojvodství je jedním z těch regionů Polska, o kterém by se dalo mluvit donekonečna. Jak umístění, tak architektura i kultura této oblasti ji činí opravdu neobyčejnou a atraktivní z mnoha hledisek.

Dolní Slezsko je pravou pokladnicí turistických atrakcí, která se zcela jistě řadí mezi skutečnou špičku nejnavštěvovanějších regionů turisty. Není se čemu divit, protože když se začneme blíže dívat na atrakce tohoto regionu, vždy objevíme něco zcela nového. Zde lze nalézt opravdové bohatství kulturního a přírodního dědictví. Právě na Dolním Slezsku se hledal legendární Zlatý vlak. Přitáhl pozornost mezinárodních médií a vzbudil nadšení pokladů hledačů.

Uvidíme zde hrady, paláce, lázně, jedinečné podzemní turistické trasy a také celou řadu fascinujících příběhů a legend. O jedné věci musíte pamatovat – Dolní Slezsko neobjevíte za jeden den. Jsme si jisti, že ani celý týden nebude stačit k poznání všech atrakcí. Proto stojí za to sem vracet a objevovat stále nová místa, a opravdu je co objevovat! Milovníci horských túr mají k prozkoumání mnoho tras a několik vrcholů, včetně Sněžky, hory Ślęża nebo Szczeliniec, zatímco pro turisty, kteří si cení památek a poznávání místní historie, jsou zde pravé architektonické perly: Palác ve Ząbkowicích Śląskich nebo hrad Książ. Vydejte se sem a dozvíte se, jaká tajemství skrývají zříceniny hradů a kdo bydlí ve starých opuštěných dolech...

Vratislav - proč ji navštívit?

Největším městem Dolního Slezska je Vratislav - hlavní město vojvodství. Kromě známých dominant města, jako je katedrála svatého Jana Křtitele nebo krásný Tumský most nacházející se ve Starém Městě, ukrývá Vratislav množství drobných staveb, domů a činžovních domů a blízkost řeky Odry dodává tomuto místu jedinečnou atmosféru.
Zajímavosti ve Vratislavi, které stojí za vidění
Ve Vratislavi se nachází řada turistických atrakcí, například vratislavská zoologická zahrada, Hydropolis, historické centrum Zajezdnia a Hlavní čtvrť. Nechybí ani zajímavá muzea a místa, kde můžete uspořádat narozeninovou oslavu. Pokud chcete poznat všechny nejoblíbenější atrakce ve Vratislavi, určitě si přečtěte tento článek.

Kolejkowo Wrocław

kolejkowo wroclaw

Kolejkowo je nádherný svět v miniatuře. Najdete zde ikonická místa Vratislavi a Dolního Slezska v 25násobném zmenšení. Tisíce malých obyvatel tu žijí svůj, ne vždy klidný, život. Náraz, rande, prchající zloděj, staveniště, koncert nebo zábavní park. A to vše uprostřed jedoucích vlaků, tramvají a aut.
V Kolejkově trvá den devět minut a noc čtyři minuty. Po setmění se v budovách rozsvítí světla, na Nedokončeném parkovišti se promítá celonoční animace vyprávějící příběh, na maketu z bouřkových mraků padá déšť a výstava a její miniaturní obyvatelé nám odhalují druhou tvář.
Výstava je multisenzorická; kromě nádherných výhledů návštěvníci slyší zvuky města, vesnice nebo bouře a jednotlivé scény oživují interaktivními tlačítky.

GoJump Wrocław

GO JUMP

GOjump je největší trampolínový park v Polsku plný atrakcí v podobě trampolín, první digitální atrakce v Polsku, kde můžete sbírat body do žebříčku GOjump Heroez, nebo bazénů s houbami, bumper zóny a basketbalových a bláznivých skluzavek. Po skvělé zábavě si můžete zaskočit do příjemné kavárny GOcafe, kde na vás čekají dobroty. Nezapomenutelná zábava na vás čeká v obrovské hale na ulici Jana Długoszy 59-75 ve Vratislavi.
Kde nás najdete?
Ulice Jana Długosza 59-75

Sídlo - Centrum laser tagu

kwatera główna

Atrakce pro děti ve Vratislavi neberou konce! Všechny, kteří mají chuť zažít trochu bláznivého dobrodružství, zveme na laserové války v centru Vratislavi! Na milovníky extrémních zážitků čeká v Headquarters vzrušení, adrenalin a soutěžení. Je to jediné místo ve Vratislavi, kde si můžete zahrát laserový paintball!
Hry se odehrávají ve speciálně upravených sklepních prostorách budovy, která se nachází na ulici Sienkiewicza 8a, vedle Botanické zahrady a v blízkosti Ostrówa Tumského. Před hrou účastníci obdrží vybavení Zoltar: pušky vysílající infračervené paprsky a speciální vesty se senzory.
Výhodou laserového paintballu je, že hra je bezbolestná a bezpečná a použitý systém vylučuje možnost jakéhokoli podvádění. Zúčastnit se mohou jak individuální zákazníci téměř jakéhokoli věku, tak organizované skupiny.

Důl Vratislav - Prázdninová zóna

kopalnia wrocław

V létě? Sluneční svit? Musíte ho využít naplno! Přijďte do Sportovně-rekreačního centra u Vratislavi - Kopalnia Wrocław, skutečné Prázdninové zóny! Najdete zde tři pláže obklopené zelení v oblasti NATURA 2000 s atrakcemi jako např: FLYBOARD, WATER PARK, SUP prkna, kajaky, dětské hřiště, STREET WORKOUT, volejbalové hřiště a mnoho dalších zajímavých atrakcí.
V areálu se nacházejí PLÁŽOVÉ BARY s nápoji, Food Trucky s jídlem a také GRILY, které můžete využívat zdarma (s vlastním uhlím a jídlem). Každou letní neděli zde hraje DJ, který vám zpříjemní čas. Zábava zde nemá konce!
Pokud přijedete autem, můžete ho zde bez problémů zaparkovat. Pokud přijedete obytným vozem, můžete využít Camper Park, kde můžete svůj obytný vůz připojit k elektřině a vodě a zůstat zde po celou dobu dovolené.
Kde nás najdete?

Kopalnia Wrocław - Prázdninová zóna
Paniowice, ulice Odrzańska 11

Muzeum světové kinematografie - Filmová brána

movie gate

Movie Gate se nachází ve skutečném, dokonale zachovalém válečném krytu - už jen proto můžeme mluvit o jeho jedinečnosti. Uvnitř, 6 metrů pod zemí a na ploše 536 metrů čtverečních, se nachází 50 místností, z nichž některé jsou zaplněny sbírkou unikátních rekvizit, kostýmů a kulis z natáčení velkých filmů, jako jsou Harry Potter, Star Wars, Gladiátor nebo X-Men. Výstava se neustále mění!

Tým ZOO

zoo team wroclaw

Už jste někdy měli možnost pocítit dotek ptáka na vlastní kůži? Nebo jste si vždycky chtěli sáhnout na hada hroznýše? V ZOO TEAMu si můžete prohlédnout a pohladit mnoho exotických zvířat, jako jsou hroznýši a krajty, a také všechny druhy obojživelníků - malé i velké ještěry: varany, agamy, gekony a chameleony. Nechybí ani ptačí pavouci a štíři.

Na výstavě najdete více než 100 zvířat, jako jsou pavouci, ještěrky, hadi, želvy, sklípkani, leguáni, gekoni, skoropendry nebo kudlanky, které si můžete nejen osahat, ale především se naučit, jak je chovat doma.

Bungee Wrocław

bungee wroc

To je možnost pro odvážné, kteří hledají nejsilnější zážitky ve Vratislavi! Na ulici Wróblewskiego 9 na vás čeká jediný profesionální bungee jumping ve Vratislavi ze 70metrového věžového jeřábu! Špičkové vybavení a péče instruktorů vám umožní překonat strach a zažít nezapomenutelné dobrodružství.

Seskok lze provést samostatně nebo v tandemu a existuje také možnost zdokumentovat tento okamžik na film nebo na fotografie. Po výstupu na plošinu se vám naskytne výhled na celou Vratislav. Zhluboka se nadechněte a... skočte!

Přístav Zlotniki - pontonový rafting ve Vratislavi

spływy Wrocław

Plavby na raftech začínají v přístavu Jarnołtów na pravém břehu řeky Bystrzyce. Při nasedání do velkých pontonů očekávejte malebné výhledy a odpočinek v lesním prostředí. Celý úsek je splavný, není třeba přenášet ponton a plavba na raftu trvá 60 až 80 minut v závislosti na tempu pádlování a stavu vody. Splav končí v Lesnici, odkud vás personál odveze do Ratyně.

Procházka nejzajímavější částí Krajinného parku Údolí Bystrzyce končí na stejném místě, kde jste začali výlet na raftech. Na břehu řeky Bystrzyce je možné zapálit gril nebo si udělat piknik - to zní jako víkendový plán pro skupinu přátel nebo rodinu, že?

Botanická zahrada

ogród botaniczny wrocław

Co ještě navštívit ve Vratislavi? Botanická zahrada Vratislavské univerzity je místem, kde si uprostřed zeleně ve Vratislavi můžete najít chvilku na oddech a relaxaci. Návštěvníky potěší bohatou sbírkou rostlin, která se mění s ročními obdobími. Za vidění stojí sbírky rostlin z Afriky a Mexika, akvária a další unikátní tropické rostliny. Zahrada je atraktivním místem k obdivování krás přírody, vzdělávání a odpočinku, zejména v době konání intervenčních venkovních akcí.

Arboretum Wojsławice

ARBORETUM Wojsławice

Arboretum Wojsławice Botanická zahrada UWr zaujme v každém ročním období. Na ploše více než 60 hektarů můžete obdivovat více než 15 000 druhů a odrůd stromů, keřů a trvalek. Patří k nim největší evropská sbírka lilií a unikátní kolekce rododendronů, pivoněk a hortenzií. Na návštěvníky čekají četné kulturní akce, pikniková místa, altánky a dětské hřiště.
Kde nás najdete?
Niemcza, Wojsławice 2,
tel. 71-322-59-57

Nebeský bowling

sky bowling

Sky Bowling je moderní bowlingová herna, která nabízí skvělou zábavu na 24 moderních drahách, turnaje o ceny a dobře zásobený bar. Je ideálním místem pro posezení s rodinou nebo přáteli, ale také pro uspořádání narozeninové oslavy, firemní akce nebo školního výletu. Bowling najdete ve Sky Tower - nejvyšší budově ve Vratislavi.

Ziemia Kłodzka, Kotlina Kłodzka - viz turistické zajímavosti, které stojí za návštěvu

V Dolním Slezsku se nachází spousta zajímavostí. Poznáte jedinečné turistické regiony: Kladskou zemi, Zemi vyhaslých sopek, Karkonosze, Soví hory nebo Jizerské hory. Stojí za to poznat historii a zajímavosti těchto míst.

Vstoupíte-li do regionu Kladské země, jistě vás zaujme. Najdete zde nejrůznější turistické zajímavosti - slavné doly a jeskyně, hrady a zámky. Dobrodružství v Kladské zemi neberou konce! Jedinečná, atmosférická města jako Kłodzko, Kudowa-Zdrój, Radków, Polanica-Zdrój, Bystrzyca Kłodzka, Stronie Śląskie a mnoho dalších. Tato města prostě musíte navštívit, abyste poznali kouzlo Kladské země.
Co můžete dělat v Kladské zemi? Doslova všechno! Najdete zde horské vrcholy, národní parky, krásné cyklostezky, muzea, zábavní parky, rafting a mnoho, mnoho dalšího.

Kladsko - co stojí za vidění? Prozkoumejte zajímavosti města

Kłodzko - miasta Dolnego Śląska

Kde strávit víkend v Dolním Slezsku? Kladsko se nachází v malebném Kladském údolí, na řece Kladská Nisa. Je to jedno z nejstarších měst v regionu. Zaujme svou nádhernou architekturou, nevídanou historií a jedinečnou atmosférou. Nad městem se tyčí kladská pevnost. Právě do jejího podzemí proudí davy turistů. Je jedinečná a neodmyslitelně spjatá s pohnutou historií města. Kladská pevnost byla uznána za památku a zpřístupněna turistům. Na turisty zde čekají nezapomenutelná dobrodružství, procházky úzkými tunely, příběhy o vězních a vojácích, záhady a temné hádanky. Z vyhlídkové věže se nabízí nádherné panorama Kladska.

Při návštěvě Kladska je návštěva podzemí nutností. Zajímavá trasa ukazuje daný život obyvatel těchto končin a historii tohoto neobvyklého místa. Za prohlídku stojí i činžovní domy, sochy a další stavby na Tržním náměstí. Radnice je ústřední budovou Tržního náměstí. Má 3 podlaží a stylově různorodý vzhled. Její fasády jsou bohatě zdobeny četnými kamennými detaily. Před radnicí se nachází studna zdobená postavou korunovaného lva podpírajícího 4 delfíny. Studna byla postavena v 16. století, ale dnešní podobu získala v 17. a 18. století.
Turisté jistě ocení měšťanské domy - secesní nebo bohatě zdobené v barokním stylu, s jedinečnými ornamenty na fasádách. Most na řece Młynówce je přirovnáván ke Karlovu mostu v Praze. Nejde o velikost, protože je malý, ale je krásný, turisty oceňovaný, velmi atmosférický a dychtivě fotografovaný. Most svatého Jana se klene nad řekou Młynówkou a spojuje Wyspu Piasek s historickým centrem Kladska. Dolnoslezské zajímavosti stojí za vidění.

Bystrzyca Kłodzka - turistické zajímavosti, které stojí za vidění

Bystrzyca Kłodzka - miasta Dolnego Śląska

O historickém bohatství Dolního Slezska svědčí jeho města a městečka, jejich architektura a jedinečné památky, které stojí za to navštívit v létě. V malebném městečku Bystrzyca Kłodzka si můžeme prohlédnout fragmenty středověkého opevnění. Ale nejen to!
Zveme vás k návštěvě tohoto půvabného města i dalších míst plných turistických zajímavostí. Co stojí za vidění v Bystrzyci Kladské? Určitě městské hradby s Vodní bránou a Kladskou věží, stejně jako Rytířská věž, přeměněná na zvonici. Zajímavou turistickou atrakcí, jak se na středověké město sluší, je bystřické podzemí. Jedná se o komplex komnat a chodeb ve staré městské zástavbě, který tvoří podzemní část zrušeného vězení.

Za návštěvu stojí také kostel svatého Michaela Archanděla, radnice a pranýř. Unikátním místem, které rozhodně stojí za doporučení, je Filumenistické muzeum - jediné muzeum v Polsku věnované sbírce zápalkových krabiček a předmětů používaných k rozdělávání ohně. Dalším místem, které stojí za návštěvu, je Góra Parkowa v nadmořské výšce 387 m. Najdete zde historický park a sakrální architekturu - barokní kostel svatého Floriána, pozdně barokní zděnou kapli Habla a kapli se sochou Panny Marie Lurdské. Horu je možné navštívit také při pěší turistice, neboť přes ni vede část žluté turistické trasy (Bystrzyca Kłodzka - Marianówka - Międzygórze - Szeroka Kopa).

Kudowa Zdrój - prohlédněte si město a jeho turistické zajímavosti

Kudowa-Zdrój miasta Dolnego Śląska

Kudowa Zdrój je po staletí proslulá zázračnými vlastnostmi svých šťavelovo-železitých minerálních vod. Jejich prameny se nacházejí v Lázeňském parku a na úpatí hory Parkowa. Přijíždějí sem pacienti z celého Polska i ze zahraničí, aby si zde léčili různé neduhy: srdeční choroby, chudokrevnost, poruchy trávicího traktu, hypertyreózu a nemoci dýchacích cest. Nádherný park, množství turistických stezek a krásná příroda jsou příznivé pro odpočinek a zotavení.

Lázně Polanica-Zdrój - co stojí za vidění?

Polanica-Zdrój miasta Dolnego Śląska

Jedná se o další známé lázeňské město v Dolním Slezsku. Půvabné městečko leží v nadmořské výšce téměř 400 m, v malebném údolí řeky Bystrzyca Dusznicka. Jeho jedinečné kouzlo spočívá v jedinečné krajině, originální architektuře, specifickém klimatu a léčebných vlastnostech. Pumpařství nabízí přírodní poklady obce. Byla postavena na počátku 20. století. Procházka lázeňským parkem je skutečně relaxační. Život města pulzuje také na promenádě, která se táhne po obou březích řeky Bystrzyca Dusznicka protékající Polanicou-Zdrój, která je levým přítokem Nysy Kladské.

Polanica-Zdrój žije po celý rok ruchem a shonem, který se občas ozývá z vyzvánění zvonů kostela Nanebevzetí Panny Marie, který se tyčí nad promenádou a byl postaven v roce 1910. Nedaleko se nachází nejstarší budova ve městě, zámeček postavený jezuity v letech 1706-1708. Zajímavou stavbou je Lázeňské divadlo. V této historické budově v současnosti sídlí Centrum kultury a propagace Polanica. Letní sáňkařská dráha "Góralka" se bude líbit dětem, ale i dospělým. Dráha je dlouhá přes 450 m.

Radków, Szczeliniec Wielki a jeho zajímavosti - co stojí za vidění?

Radków - miasta Dolnego Śląska

Město Radków je nejen výbornou základnou pro výlet do Stolových hor, ale také místem, které stojí za návštěvu a procházku po stopách historických památek. Město má bohatou středověkou historii. Jednou ze zajímavostí Radkowa je bezesporu tržní náměstí, na kterém se nachází radnice s městským a obecním úřadem. Je to dobré místo k odpočinku, jsou zde lavičky a vycházkové uličky. Uprostřed náměstí je kašna a kolem ní historické měšťanské domy.
Za návštěvu stojí kostel svaté Doroty, středověký kostel s barokní výzdobou a krásnými oltáři. Středověký původ města dokládají obranné hradby z přelomu 14. a 15. století. Jsou rozděleny třemi branami: Horní - směrem k Broumovu, Dolní - směrem k Vratislavi, a Klodzkou bránu. Za prohlídku stojí také technická památka - vodní mlýn, postavený na přelomu 19. a 20. století.

Stronie Śląskie - jeskyně Niedźwiedzia, Laguna, masiv Śnieżnik

Stronie Śląskie miasta Dolnego Śląska

Největší devizou tohoto dolnoslezského města je nádherná horská krajina a četné přírodní bohatství. Je to bezpochyby jeden z nejzajímavějších turistických cílů v Dolním Slezsku. Nejvyšším pohořím na polské straně této části Východních Sudet je masiv Śnieżniku, jehož nejvyšším vrcholem je Śnieżnik (1425 m), nejnavštěvovanější vrchol v oblasti. Při pobytu v gmině Stronie Śląskie budete věnovat pozornost jejím přírodním hodnotám - rozsáhlým lesům, horské krajině a malebným vesničkám.

Śnieżnik je nejoblíbenějším a nejvyšším vrcholem Východních Sudet a masivu Śnieżnik. Na vrchol vede příjemná stezka, která nebude činit potíže rodinám s dětmi ani seniorům. Děti, ale i dospělé jistě potěší nejdelší jeskyně v Sudetech a zároveň nejkrásnější v Polsku, tedy Jaskinia Niedźwiedzia w Kletnie. Její objevení se datuje do roku 1966. Neobvyklým a za návštěvu stojícím místem je Uranový důl v Kletně. V minulosti se zde těžilo železo, stříbro a měď. Dnes je zde zpřístupněna trasa dlouhá více než 200 metrů.

Ząbkowice Śląskie - zajímavosti Ząbkowické země, šikmá věž

Ząbkowice Śląskie - miasta Dolnego Śląska

Toto město se nachází v Dolnoslezském vojvodství, v Sudetském předpolí. Za návštěvu stojí zajímavé architektonické památky a stopy temné a zajímavé historie města. Město se může pochlubit několika zajímavými architektonickými památkami. Nachází se zde unikátní Šikmá věž - jedna z několika v Polsku, která je dnes vyhlídkovým bodem a turistickou atrakcí tohoto půvabného města. Věž měří 34 metrů a říká se jí "slezská Pisa". Proč se však používá termín, že je křivá? Vše kvůli jejímu vysokému prohnutí, které dosahuje až 2,14 m. Jedná se o bývalou čtyřbokou zvonici farního kostela svaté Anny, postavenou ve středověku, v první polovině 15. století.

Na konci 16. století došlo k výraznému vychýlení věže v důsledku tektonických pohybů. A tak zůstává dodnes. Z úrovně ulice působí neuvěřitelným dojmem, krásné jsou i výhledy z jejího vrcholu, můžete obdivovat okolí Ząbkowic Śląských a Sovích hor.

Karkonosze - prohlédněte si zajímavosti a města, která stojí za vidění v Dolním Slezsku

karkonosze atrakcje

Karkonosze jsou jedním z nejoblíbenějších regionů nejen v Dolním Slezsku, ale i v Polsku. Nejznámějším vrcholem Karkonoš je samozřejmě Sněžka, ale najdete zde i mnoho dalších úžasných tras a turistických zajímavostí. Nejoblíbenějšími městy jsou zde samozřejmě Karpacz, Jelenia Góra a Szklarska Poręba. Nesmíme však zapomenout ani na menší městečka, která mají také své zvláštní atrakce - Kowary, Przesieka nebo Piechowice.

Szklarska Poręba - jaké zajímavosti stojí ve městě za vidění?

Szklarska Poręba

Město je charakteristické svou krásnou polohou v údolí řeky Kamienna a jejích přítoků. Dominantou Szklarské Poręby je vrchol Szrenica (1362 m n. m.), dále Wysoki Kamień (1058 m n. m.) a Czarna Góra (965 m n. m.). Více než 80 % rozlohy města pokrývají lesy. Není divu, že v kombinaci s pohořími Karkonosze a Jizerské hory jsou cílem turistů toužících po kontaktu s přírodou a milovníků horské turistiky. Zdejší příroda je jedinečná - skály, zurčící vodopády, měnící se krajina a bujná vegetace.

Szklarska Poręba má také své specifické mikroklima, díky němuž je největším střediskem zimních sportů v polských Sudetech. Bez výletu k vodopádu Kamieńczyk se návštěva Szklarské Poręby neobejde. Je to nejvyšší vodopád polských Karkonoš. Práh vodopádu se nachází v nadmořské výšce 843 m. Padá třístupňovou kaskádou ve výšce 27 m do překrásné soutěsky Kamieńczyk, která je dlouhá 100 m a svislé skalní stěny dosahují výšky přes 25 m. Za centrální kaskádou vodopádu se nachází jeskyně, takzvaná "Zlatá jeskyně" se shluky pegmatitů a ametystů.

Świeradów Zdrój - hory a lázeňské vody

Świeradów Zdrój je horské středisko a lázeňské město nedaleko hranic s Českou republikou a Německem. V lázních se léčí revmatická onemocnění, onemocnění oběhového a nervového systému. Vřídelní dům z 18. století vyhořel a na jeho místě byl koncem 19. století postaven Lázeňský dům, který mohou turisté obdivovat dodnes. Jeho největší atrakcí je unikátní Procházkový sál - 80 m dlouhá prosklená hala, modřínová konstrukce, dekorativně zdobená, s malým jevištěm. Nachází se zde pramen s čerpací stanicí (železito-radonská solanka).

V sousedství lázeňského domu se nachází lázeňský park, pocházející ze stejného období. Świeradów-Zdrój je také výborným místem pro výlety do Jizerských hor. Nejbližší horou je Izerski Stóg, kam se lze dostat po některé z horských stezek nebo moderní lanovkou, jejíž dolní stanice se nachází ve Świeradówě-Zdroji. Železnice je v provozu po celý rok a v zimě vozí lyžaře, v létě cyklisty a pěší turisty. Je vhodným místem pro pacienty a turisty, kteří hledají krásné výhledy a zajímavé atrakce.

Karpacz - co stojí za vidění? Prozkoumejte turistické zajímavosti

Karpacz - miasta Dolnego Śląska

Karpacz je vynikající základnou v Karkonosze a vždy přitahuje turisty. Třeba Wangův chrám, postavený bez hřebíků, jedinečná památka Karpacze. Vede k němu příjemná stezka, během níž obdivujeme nádherné výhledy a horské masivy. Karpacz je město plné zajímavostí. Jednou z nich je Muzeum hraček. Zde si můžete prohlédnout fantastické hračky, se kterými si děti hrály v průběhu posledních 300 let, od figurek umístěných v kolébkách z 18. století, přes porcelánové panenky z 19. století až po hračky, které známe dnes. Sbírky pocházejí z celého světa: z Japonska, Austrálie, Mexika, Ruska a Německa. Návštěva muzea je skutečnou nostalgickou cestou časem; rozmanitost exponátů návštěvníky ohromí.

Při návštěvě Karpacze nelze vynechat Karkonoské tajemství. Jedná se o unikátní multimediální výstavu uspořádanou v podzemí. Je to jedna z předních turistických atrakcí Karpacze. Představuje magický svět Karkonoš, opředený legendou o duchu hor. Doporučujeme výlet do Karpacze, nebudete zklamáni.

Turistické zajímavosti v Dolním Slezsku - co stojí za vidění?

Dolnoslezské vojvodství je plné úžasných turistických atrakcí. Na své si zde přijdou turisté všech věkových kategorií - mladí lidé, rodiny s dětmi i senioři. Nabídka možností je opravdu široká. Zábavní parky, muzea, japonská zahrada, kanoistika nebo snad procházka v oblacích? Připravili jsme pro vás nabídku mnoha zajímavých míst. Rozdělili jsme je podle regionů, abychom vám usnadnili plánování výletů.

Ziemia Kłodzka - turistické atrakce

ziemia klodzka

Ziemia Kłodzka je rozsáhlý region, bohatý na jedinečná místa. Horské vrcholy, kilometry cyklotras, úchvatné hrady a podzemí. Najde zde své místo každý - děti, rodiče, mládež, i senioři. Rozmanitost tohoto regionu zajišťuje, že zde zažijete jak chvíle klidu a odpočinku, tak i aktivně strávený čas. Jsme si jisti, že vás ohromí stejně jako nás. Jste připraveni na cestu? Začínáme!

Rafting a kajakování Ski-Raft

Spływy pontonowe Ski-raft Ziemia Kłodzka atrakcje

Rafting přes Bardskou soutěsku je výprava pěti meandry řeky Nysa Kłodzka. Úsek, který je třeba přeplavat, je jedním z nejkrásnějších míst v této oblasti. Ticho, spousta zeleně, voda a často se setkáváme s divokými zvířaty - to je náš recept na dobře strávený čas. A to není nadsázka! K dispozici jsou rafty (bezpečnější možnost, vhodná i pro malé děti) nebo kajaky, na kterých musíme překonat pět meandrů Nysy Kłodzkiej. Splouvání začíná v Ławicy a končí v Bardu, téměř 10 km dále. Konec splouvání však neznamená konec dobrodružství - po splouvání se můžeme vydat na další výlet po turistických trasách v Bardu. Splouvání můžeme zakončit (a dokonce bychom měli!) chutným pstruhem, který se peče na místě, u přístaviště Ski-Raft.

Golf na Ziemi Kłodzkiej

funk park polanica zdroj

Jedná se o jediné horské golfové hřiště v okolí. Nachází se ve Szczytné u Polanicy-Zdroju, v srdci Kladské kotliny. Ve přátelské atmosféře pod dohledem instruktorů se můžete "postavit na nohy v golfu". Na místě je k dispozici půjčovna vybavení pro začátečníky i pokročilé, stejně jako ubytování v chatkách s výhledem na panoráma hor. Odpočinek v resortu znamená nejen sport na čerstvém vzduchu, ale i relaxaci v obklopení Orlických hor, Bystrzyckých hor a Stolových hor. Čistý vzduch, zeleň, klid. Více si nelze přát!

FunPark Polanica-Zdrój

funk park polanica zdroj

Nově založený zábavní park nabízí 14 úžasných atrakcí: obrovské nafukovací hračky s různými tématy, jako jsou piráti a džungle, lanovka, hřiště s věžičkami, pískoviště a brouzdaliště s loděmi pro mladší děti. K tomu všemu přidáme lahodné vafle a zmrzlinu, a aromatickou kávu pro rodiče, kteří si najdou pohodlné místo na prostorné terase a chvilku relaxace pod slunečníkem. To je celý den skvělé zábavy!

Zámek Marianny Orańskiej v Kamieńci Ząbkowickim

palac kamieniec zabkowicki

Pro prohlídku zámku v Kamieńci Ząbkowickim je třeba vyšplhat vysoko. Ale stojí to za to, protože je to největší turistická atrakce tohoto města. Zámek Marianny Orańskiej v Kamieńci Ząbkowickim byl postaven v 19. století a spolu s okolním parkem se znovu stal vizitkou obce Kamieniec Ząbkowicki. Je to skutečná architektonická perla evropského měřítka. Ohromuje svou impozantní formou, velikostí a bohatstvím architektonických řešení. Při návštěvě okolí Kamieńce je to absolutní "must see" - zámecké komnaty, zahrada a také nedaleké mauzoleum rodu Hohenzollernů, které stojí za vidění!

Vyhlídková věž v Suszynie

wieza suszyna

Vyhlídková věž “Suszynka” stojí v Suszynie, v obci Radków a má výšku 27 metrů. Na 22 metru se nachází vyhlídková plošina, na kterou vede 140 schodů a odkud lze obdivovat Stolové hory, Broumovské stěny, Góru sv. Anny, Góru Všech Svatých, Bardzkie hory, Orlické hory, Soví hory, Zlaté hory nebo masiv Sněžníku. Možná to není nejvyšší věž v Dolním Slezsku, ale zaručujeme, že výhledy jsou stále krásné a nezapomenutelné!

Městská turistická trasa - Złoty Stok

zloty stok

Poznejte historii okouzlujícího městečka Złoty Stok, jehož uspořádání zůstalo nezměněné od 16. století! Přijďte na prohlídku městskou turistickou trasou, na které uvidíte historické domy a úzké uličky, skrývající nejedno tajemství. Objevte je společně s námi během výpravy ekologickým melexem - replikou Forda Buicka z počátku 20. století! Průvodci vám poví mimo jiné o mincovně, kde se razily zlaté dukáty, o věži evangelického kostela, jehož zvony hrály roli ve dvou světových válkách, o nejstarší stále fungující továrně na střelný prach na světě, která se nachází pouhé 3 km od centra města, a také vám ukáží zrenovované mauzoleum rodiny Guttlerů, které připomíná římský Pantheon.

Krzywa Wieża w Ząbkowicach Śląskich

Krzywa Wieża w Ząbkowicach Śląskich

Středověká Krzywa Wieża w Ząbkowicach Śląskich je jednou z největších turistických zajímavostí Dolního Slezska. Věž má výšku 34 m a je to nejvyšší nakloněná věž v Polsku! Na vrchol "Slezské Pisy" vede 139 schodů a na jejím vrcholu se nachází vyhlídkové místo s výhledem na město a okolí. Vedle Krzywé Wieży stojí za to navštívit také Místnost regionálních památek, a také se vydat po stopách Frankensteina a zjistit, co to ten Frankenstein ve Ząbkowicach vlastně je!

Vodopád Wilczki v Międzygórzu

wodospad wilczki

Jedná se o největší a nejvyšší vodopád v masivu Śnieżnik. Nad vodopádem se nachází mostek, kolem kterého jsou vytyčeny cesty a schody vedoucí k vyhlídkovým terasám, aby bylo možné vodopád a soutěsku obdivovat ze všech stran. V těsné blízkosti se nachází Dům nad Vodopádem, který nabízí ubytování a restauraci. Stojí za zmínku, že to není jediná atrakce Międzygórza. Samotné městečko vypadá jako vytržené z pohádky - tyrolská atmosféra na Dolním Slezsku je docela neobvyklá!

Muzeum porcelánu ve Wałbrzychu (Ziemia Wałbrzyska)

muzeum porcelany wałbrzych

Muzeum porcelánu ve Wałbrzychu, nejstarší a nejdéle fungující kulturní instituce ve městě, je jediným objektem tohoto typu na muzejní mapě Polska. Jako muzeum porcelánu funguje od roku 2015 a je příkladem nejzajímavější výstavní proměny na Dolním Slezsku. Prezentuje jednu z nejbohatších sbírek historické slezské porcelány, včetně té, která pochází z wałbrzyských továren z 19. století, a pečlivě vybranou sbírku porcelánu z nejvýznamnějších evropských manufaktur. Muzejní expozici tvoří několik tisíc předmětů, výstava polské keramiky z 50. a 60. let 20. století, galerie polského současného malířství a cyklicky pořádané dočasné výstavy. Vzdělávání v muzeu zahrnuje celoroční kreativní dílny pro děti, vzdělávací programy, procházky se uměním a přednášky

Krkonoše - turistické atrakce

Přesouváme se do Krkonoš, jednoho z nejvíce turisticky rozvinutých regionů v Polsku. K nejpopulárnějším místům (které jste již poznali výše) patří Karpacz, Szklarska Poręba nebo Jelení Hora. To však nejsou všechna místa, o kterých byste měli vědět. Pokud jste hledači turistických atrakcí, navštivte i další, trochu menší, ale stejně zajímavá místa jako Kowary, Przesieka nebo Piechowice. V tématu turistických atrakcí Krkonoš jsme pro vás připravili seznam - podle našeho názoru - nejzajímavějších atrakcí tohoto regionu.

Tajemství Krkonoš

karkonoskie tajemnice

Historie Ducha hor vždy fascinovala milovníky Krkonoš. Když byl v roce 2011 na pozemku na ulici Mickiewicza 1 v Karpaczu vykopán záhadný kostur, legenda ožila s dvojnásobnou silou. Přesně na místě, kde byl mystický předmět nalezen, vzniklo úžasné muzeum vyprávějící bohatou historii tohoto regionu. Celá expozice se nachází v podzemí, což dodává prohlídce další chuť, zaostruje smysly a zdůrazňuje magický příběh Ducha hor. Dokonale se zde spojuje historie s moderností, díky využití nejnovějších technických vymožeností můžeme hrát na laserové harfě nebo vytvořit vlastní vizi Pána hor.

Muzeum Sentymentów v Kowarach

Muzeum Sentymentów Kowary - atrakcje Karkonoszy

Muzeum Sentymentů je místo neobvyklé, podobně jako jeho název. Proč? Protože sbírá nejen předměty z minulé éry, ale také nehmotné exponáty, jako jsou vzpomínky a sentimenty. Vraťte se v čase o 30-40 let a připomeňte si předměty známé z kuchyně vaší babičky, obývacího pokoje rodičů nebo vašeho vlastního pokoje. Připomeňte si, jak vypadala pračka "Frania", kolik věcí se vešlo do obývacích stěn, které byly povinné v každém domově před lety, jak rychle mlela maso masová mlýnka na stole nebo jakou tloušťku měla skříň televizoru, který ukazoval pouze černobílý obraz.

To je jen kapka v moři exponátů, které do muzea přitékají z celého regionu a jsou umístěné na více než 400 metrech čtverečních. Návštěva muzea je plná emocí, smíchu a vzpomínek. Pro někoho to znamená teleportaci do všednosti oněch let, pro jiné celé dětství a pro nejmladší „pravěk“.

Muzeum klocků Lego v Karpaczu

Muzeum Klocków Lego Karpacz

Muzeum Techniky a Staveb z klocků Lego je největší výstava klocků v Karpaczu a jediné místo v Polsku plné autorských speciálních efektů. Muzeum zahrnuje dvě patra neuvěřitelné zábavy a 80 interaktivních tlačítek a joysticků, které uvádějí modely do pohybu. Zaručujeme, že to bude skvělé dobrodružství s klocky Lego pro malé i velké! Ačkoliv se k tomu oficiálně žádný dospělý nepřizná…

GIGANTEI - Park Ducha Hor

Gigantei Piechowice - atrakcje karkonoszy

Gigantei, neboli Krkonošský park Ducha Hor, je místo rodinné zábavy, kde děti ponoří do fantazie se šíleným chemikem a duchem hor Krkonošem. Procházka alejemi není jen setkáním s gigantickými hmyzem a horskými strážci, ale také dávkou znalostí o Krkonoších. Zde poznáte Krkonoše trochu jinak než tradičním způsobem: zdoláte Sněžku, Skalní stůl a Poutníky, nahlédnete do Sněžných kotlů a odpočinete si u vodopádu Kamieńczyka. Sice zmenšeného, ale stejně okouzlujícího jako ten originální!

Chata na hlavě v Miłkówě

chata milkow

V Krkonoších, přesněji v obci Miłków nedaleko Karpacze, najdete atrakci, která vám způsobí závratě. Je to jediné takové místo na jihu Polska, kde můžete vidět svět otočený o 171 stupňů. Do budovy se vchází oknem štítu a prochází se po stropě. Celé je to kompletně vybavené, takže si můžete představit, jak by vypadalo život, kdyby vše doslova „stálo na hlavě“. Další atrakcí je gravitační chatka. Vstoupíte dovnitř, pohodlně se usadíte, a náhle… dům začne rotovat kolem vás! Moment... možná to budete točit vy? Vyzýváme vás, abyste to zažili na vlastní kůži.

Siedlisko Pstrąga w Mysłakowicach

Siedlisko Pstrąga atrakcje Karkonosze

Siedlisko Pstrąga to království dobrého jídla a zábavy. Při návštěvě si hosté mohou udělat procházku po dně rybníka mezi gigantickými modely ryb, vyzkoušet si rybolov (vítáni jsou jak pokročilí, tak začátečníci!), a děti se mohou bavit v parku nafukovacích hradů. Ale nejdůležitější částí je samozřejmě ochutnávka pstruha z trouby, připraveného podle tajné receptury známé pouze v Siedlisku Pstrąga v Mysłakowicach!

Spływy pontonami Berga

spływy pontonowe karkonosze berga

Spouštění na řece Bóbr je atrakcí pro rodiny s dětmi, školní skupiny a skvělým nápadem na firemní výlety. Hloubka vody se pohybuje od 0,1 do 2 metrů a na palubu pontonu může nastoupit od 3 do 10 osob. Plavba krásným krajinářským parkem údolí Bobru je zážitkem pravého dobrodružství a především relaxace uprostřed okouzlující přírody. Organizátoři připravili na výběr dvě trasy: kratší má 6 km a její zdolání trvá asi 1,5 hodiny – je to ideální nabídka pro rodiny s dětmi. Delší trasa je připravena pro osoby s větší kondicí, měří 10 km a její zdolání trvá asi 2,5 hodiny.

Alpine Coaster v Karpaczu

alpine coaster kolorowa karpacz

Rekreační a sportovní centrum “Kolorowa” nabízí dva saněčkové dráhy přímo v centru Karpacze. Více než 1000 metrů sjezdu na alpském bobovém a letním saněčkovém dráze Alpine Coaster je zárukou skvělé zábavy pro celou rodinu! Výjezd dráhy má délku 240 metrů, sjezd - více než 1000 metrů, a maximální rychlost dosahuje 35 km/h. Na saněčkové dráze se dá jezdit po celý rok bez ohledu na počasí. Do kabiny se vejdou dvě osoby s celkovou hmotností 170 kg. Ať už jsou to děti nebo dospělí - je to zábava pro každého!

Zábavní park Esplanada

Esplanada - atrakcje Karkonoszy

Rodinný zábavní park Esplanada nabízí atrakce pro velké i malé po celý rok v centru Szklarské Poręby! Mezi atrakce patří mimo jiné více než 500 metrů sjezdu mezi stromy na gravitační dráze Alpine-Coaster, 12metrová věž emocí, na které při padání můžete pocítit stav beztíže, dráhy na mini golf a pro nejmenší Labyrint a Nafukovací zahrada s překážkovou dráhou, skluzavkou, suchým bazénem, skluzavkami a lezeckým kopcem. Děti si mohou zazávodit také na elektrických autech a motorkách, a dokonce vstoupit do pontonů střílejících laserovým paprskem nebo na simulátor rodea. Na místě jsou k dispozici také nápoje, dezerty a regionální piva podávaná na terase s výhledem na Krkonoše.

Přírodovědné muzeum Jelenia Góra

muzeum przyrodnicze jelenia góra

Dnešní muzeum sídlí v budově bývalého cisterciáckého kláštera. Bylo založeno na základě původních přírodovědných sbírek rodu Schaffgotschů. Největší část expozice je prezentována ve formě efektních moderních diorám, které představují fascinující svět přírody. Název muzea je však trochu zavádějící, protože kromě přírodovědných zajímavostí se zde můžete dozvědět více o historii regionu. Pokud máte chuť na přírodovědnou cestu – pozorovat zblízka preparovaná zvířata, seznámit se s geologií oblasti, porovnat velikosti vajec různých ptáků nebo obdivovat skutečné rohy a parohy zvířat, zveme vás do jediného přírodovědného muzea v oblasti!

Kajakem po Bóbru

kajakiem po bobrze

Kajakové výlety v Krajinářském parku Dolní Bóbr jsou ideálním způsobem, jak aktivně strávit volný čas v přírodě. Kajakem po Bóbru je půjčovna vybavení nejvyšší kvality a záruka profesionální obsluhy. Nechte se unést v Dolině Bóbru! Jsou zde tři možnosti sjezdu (Nielestno-Marczów, Nielestno-Dębowy Gaj, Nielestno-Lwówek Śląski), které se liší délkou a dobou trvání. Ve sjezdu mohou účastnit i děti - skvělá volba pro plánování rodinného víkendu!

Jizerské hory - turistické atrakce

Jizerské hory jsou horské pásmo v západních Sudetech, ležící na česko-polském pomezí. Jsou to jedny z neustále znovu objevovaných koutů na území Dolního Slezska. Nejvyšší vrchol je Wysoka Kopa, která se nachází ve výšce 1126 m n.m. Nejznámějším městem zde je Świeradów-Zdrój a je často vyhledávaným směrem pro turisty pohybující se v tomto regionu. Jizerské hory nabízejí především mnoho zajímavých turistických a cyklistických tras. V zimě jsou skutečným rájem pro běžecké lyžaře. Připraveno zde pro ně je mnoho tras, které obzvláště během zimní scenerie okouzlují.

Sky Walk neboli procházka v oblacích

sky walk świardów-zdrój

Sky Walk je nejvyšší rozhledna v Polsku! Sky Walk Świeradów-Zdrój vás zavede do výšky 62 metrů. Úchvatná konstrukce je doplněna o vzdělávací, kulturní a extrémní prvky, které potkáte během procházky po 850 metrů dlouhé lávce. Pokud vám v životě chybí adrenalin, na vrcholu Sky Walku je instalována síť, na kterou můžete vystoupit, a skleněný balkon, který vám při vstupu na něj dá pocit, jako byste se vznášeli ve vzduchu! A pokud se vám po procházce nahoru nechce scházet dolů, můžete se za několik sekund spustit dolů po 105metrové skluzavce.

Dolní Slezsko - doviděnia!

karkonosze

Region Dolního Slezska je opravdu ideálním místem k trávení dovolené, víkendu, školního výletu nebo sportovního tábora. Kromě památek a setkávání s historií zde najdete také nádherné výhledy a nezapomenutelné zážitky. Zveme vás do Dolního Slezska!

Powiązane artykuły

Informator turystyczny dla firm

Informator turystyczny dla firm

Informator turystyczny dla szkół

Informator turystyczny dla szkół

Dwumiesięcznik Niesamowita Polska

Dwumiesięcznik Niesamowita Polska

Katalog turystyczny

Katalog turystyczny 2024